Foto: LETA

Ja Rīgas pirmsskolās un vispārējās izglītības iestādēs strādājošais personāls būs sasniedzis 80% vakcinēto skaitu, tad izglītības iestāde tika apbalvota ar naudas balvu, kuru varēs izmantot pēc saviem ieskatiem, preses konferencē pavēstīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP).

Kopumā Rīgā no rezerves fonda plānots tērēt 1,5-2 miljonus eiro.

Ja skolā ir vairāk nekā 200 darbinieki, izglītības iestāde saņems 10 000 eiro, ja 100-200 darbinieku – 7 500 eiro, bet, ja izglītības iestādē ir mazāk par 100 darbiniekiem – 5 000 eiro.

Šo naudu skolas varēs izmantot Covid-19 seku mazināšanai, darbinieku atalgojumam vai piemaksām, telpu remontiem vai āra laukumu labiekārtošanai, kvalifikācijas celšanai darbiniekiem vai tehniskajam nodrošinājumam.

Mērs uzsvēra, ka vairāk nekā gadu cilvēki dzīvo pandēmijas apstākļos, kas ir bijis grūts laiks ģimenēm, kurās aug mazi bērni.

"Vecākiem paralēli savam pamatdarbam nav jābūt privātiem mājskolotājiem, bērniem nebūtu jābūt situācijai, ka viņi nesatiek savus vienaudžus un arī skolotāji ir ļoti grūti savākt savas klases, kad katrs atrodas savā mājā," norādīja Staķis, uzsverot, ka skolām 1. septembrī ir jābūt atvērtām un risinājums tam ir vakcinācija.

Vakcinācijai esot jānotiek "tūlīt un tagad", jo līdz 1. septembrim ir palikuši daži mēneši. Tāpat aktīvu izplatību Latvijā turpina Delta jeb Indijas Covid-19 variants, līdz ar to mērs prognozē, ka atkal var rasties situācija, ka mācības būs jārīko attālināti.

Lai skola saņemtu finansējumu par 80% vakcinēto darbinieku, pietiks ar skolas direktora apliecinājumu. Vienlaikus šajā procentuālajā iedalījumā iekļaus arī tos darbiniekus, kuri var apliecināt Covid-19 pārslimošanas faktu.

Plānots, ka par naudas piešķīrumu tiks debatēts atbildīgajās komitejās – Izglītības, kultūras un sporta, kā arī Finanšu un administrācijas lietu komitejās. Tur plānots arī diskutēt par to, vai naudu piešķirs tikai par vakcinētiem pedagogiem, tehniskajiem darbiniekiem, vai arī par citiem skolu darbiniekiem, kā arī vai uz finansējumu varēs pretendēt interešu izglītības iestādes.

Aktuālākā informācija liecina, ka pedagogu un tehnisko darbinieku vakcinācija Rīgas pilsētas pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs kopš aprīļa ir uzlabojusies. 2021.gada jūnija beigās veiktās aptaujas dati liecina, ka vakcinējušies ir 58% pedagogu un 37% tehnisko darbinieku skolās un 35% pedagogu un 52% tehnisko darbinieku pirmsskolās.

Visvairāk nevakcinēto starpā ir darbinieki, kuri atrodas bērna kopšanas vai pirmsdzemdību atvaļinājumā vai ilgstoši slimo. No intervijām ar iestāžu vadītājiem var pieļaut, ka apmēram 5% darbinieku šaubās par vakcinēšanas lietderību un drošumu. Daļa nevakcinējas tieši veselības stāvokļa dēļ vai ir pārslimojuši un personas, kurām ir antivielas, norādīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Māris Krastiņš.

Viņš aicināja skolu darbiniekus izmantot brīvlaiku kā laiku, kurā vakcinēties pret Covid-19.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Iveta Ratinīka (LA) norādīja, ka mērķis ir veicināt vakcinēšanos, nevis izdomāt soda metodi. Mērķis ir radīt pozitīvu piemēru ar pievienoto vērtību – iegūt vakcinētus kolēģus un skola iegūst papildu uzlabojumus, pauda Ratinīka.

Savukārt nevakcinētu darbinieku gadījumā Ratinīka aicina viņus pašus izvērtēt, vai viņu kvalifikācija ir atbilstoša, ja viņi netic zinātnei. Ja gadījumā valdība nolems, ka pedagogi ir viena no tām profesiju grupām, kurām vakcinācija ir obligāta, tad nevakcinētajiem darbiniekiem varētu būt papildus neērtības – iespējams, jānēsā augstākas drošības pakāpes sejas aizsargmaskas, pašiem jāapmaksā testēšanās, viņi nevarēs piedalīties plašos projektos un izbraukumos, norādīja Ratinīka.

Gadījumā, ja Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits atkal augs, Rīgas izglītības iestāžu prioritāte ir pēc iespējas ilgāk klātienē ļaut mācīties sākumskolām, kā arī 9. un 12. klasei, bet vienots modelis citām situācijām netiks piemērots, jo skolas ir dažādas. Vienlaikus skolu direktori jau tagad strādā pie dažādiem scenārijiem kā organizēt mācības laikā, kad valstī ir augsta Covid-19 saslimstība, pauda Ratinīka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!