Foto: DELFI

Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljona (SUB) darbinieks, aizturot kādu satrakojušos, ar nazi bruņotu vīrieti, otrdienas vakarā piedzīvojis pret sevi vērstu uzbrukumu, pavēstīja Valsts policijā.

Policija saņēma izsaukumu uz kādu daudzstāvu nama dzīvokli Rīgā, Ilūkstes ielā, kur kāds 1980. gadā dzimis vīrietis strīda laikā ar nazi smagi sadūris savu kaimiņu.

Notikuma vietā ieradās SUB un Ķengaraga iecirkņa policisti un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Uzbrucējs tobrīd jau bija pametis kaimiņa dzīvokli, kur pastrādāts noziegums, un devies uz savu mitekli tajā pašā mājā.

Viņš bija ieslēdzies un atsacījās atvērt durvis SUB darbiniekiem. Kāpņu telpā atradās arī šā vīrieša māte, kura paskaidroja, ka viņas dēlam esot psihiska rakstura traucējumi. Viņa arī atklāja, ka dzīvoklī atrodas gāzes pistole, kas pārveidota par pneimatisko ieroci.

Pēc ilgām pārrunām caur slēgtām durvīm, policijas darbiniekiem tā arī neizdevās pārliecināt, lai viņš ielaiž dzīvoklī. Tāpēc, iepriekš saskaņojot ar viņa māti, tika pieņemts lēmums durvis uzlauzt.

Kad SUB darbinieki iekļuva dzīvoklī, viņu priekšā stāvēja 35 gadus vecais vīrietis, kas bija bruņojies ar nazi. Policisti centās viņu nomierināt sarunu ceļā, taču vīrietis bijis neadekvāts.

Ņemot vērā, ka vīrietis citiem līdzekļiem nav bijis savaldāms, policistiem nācies piemērot elektrošoku un gāzes ieroci. Arī tas nav līdzējis. Policisti centušies izraut nazi no satrauktā vīrieša rokām. Vīrietis nazi sviedis policista virzienā. Nazis atsities pret SUB darbinieka vairogu, tomēr neveiksmīgi atlecis un savainojis viņa pieri.

Par laimi, policista ievainojums nav nopietns un viņš ir gatavs turpināt pildīt dienesta pienākumus. Savukārt smagi sadurtajam kaimiņam veikta operācija un arī viņa dzīvībai briesmas nedraud, lai gan ievainojumi bijuši nopietni.

Pēc notikušā noziedznieks nogādāts mediķu aprūpē. Pret viņu uzsākti divi kriminālprocesi – par dzīvībai bīstamu miesas bojājumu nodarīšanu un par nepakļaušanos policijas darbiniekiem.

Atskatoties uz notikušo, uzbrukumu piedzīvojušais SUB darbinieks stāsta: "lai gan pēc likuma šādos gadījumos drīkstam pielietot šaujamieročus, to nedarījām, jo saprotam, ka cilvēks šādā stāvoklī par savu rīcību atbildēt nespēj. Turklāt mums vienmēr jādomā par šī cilvēka tuviniekiem, protams, atceroties arī par savas dzīvības vērtību, tāpēc izmantojām citus aizsardzības līdzekļus".

Arī uzbrucēja māte bijusi saprotoša, ka policistiem nācies izmantot speciālos aizsardzības līdzekļus. Un pat atvainojusies savainotajam likumsargam sava dēla vietā un interesējusies par viņa veselības stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!