Foto: LETA
"Daugavpilieša karte" Daugavpilī pēc "Rīdzinieka kartes" galvaspilsētā analoģijas netiks ieviesta, aģentūrai LETA apgalvoja Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis (Latgales partija).

Attīstot dažādu "pilsētnieka karšu" ieviešanu, var nonākt līdz absurdam, kad iebraucējiem svešā pilsētā būs jāmaksā lielāka naudas summa par tualetes lietošanu un kafijas tasi kafejnīcā, jo pašvaldība taču finansē kanalizācijas un ūdensvada rekonstrukciju, kā arī par braukšanu pa ielām, stāvvietu izmantošanu un tā tālāk.

"Šādi soļi ir netaisnīgi, pirmkārt, jau pret lauku iedzīvotājiem. Iztēlojieties uz brīdi savu vecmammu, kura no laukiem ir atbraukusi uz pilsētu pie ārsta. Vai tā ir viņas vaina, ka valsts ir slēgusi vairumu slimnīcu un par iedzīvotāju nodokļiem uztur klīnikas un ārstus Rīgā, nevis lielās novadu pilsētās? Vai ir taisnīgi pieprasīt dubultu samaksu par braucienu sabiedriskajā transportā no skolotājiem, kas kopā ar skolēniem dodas, piemēram, uz teātri Rīgā. Es uzskatu, ka "Rīdzinieka karte" vēl vairāk sadalīs mūsu jau tā sašķelto sabiedrību, tagad galvaspilsētas iedzīvotājos un provinciāļos," saka Lāčplēsis.

Pēc Daugavpils mēra iniciatīvas vairums Latgales pašvaldību apspriež iespēju izveidot "Latgales karti". "Mēs uzskatam, ka lēmums par "Daugavpilieša kartes" ieviešanu būtu bezatbildīga rīcība. Ja cilvēki no attāliem laukiem ir atbraukuši uz Daugavpils lielveikalu vai tirdzniecības centru, tad viņiem par to var tikai pateikt paldies, nevis likt maksāt dārgāk par sabiedrisko transportu. Toties "Latgales karte", tieši pretēji, ir aicināta apvienot visus, kas mīl mūsu novadu," skaidroja Lāčplēsis.

"Mēs negrasāmies pieprasīt, lai "Latgales kartes" pieprasītāji būtu deklarēti Latgalē un maksātu nodokļus konkrētās pašvaldībās. Jā, mēs vēlētos, lai darbavietas būtu ne tikai Rīgā, bet arī visos valsts reģionos, lai algas līmenis būtu atkarīgs tikai no darbinieka kvalifikācijas, nevis dzīvesvietas," akcentēja Daugavpils mērs.

Lai saņemtu "Latgales karti", būs pietiekami paust vēlēšanos saņemt šādu atšķirības zīmi. Cilvēki netiks dalīti pēc nacionalitātes, pilsonības, politiskiem uzskatiem, pēc tā, kur ir deklarēta viņu dzīvesvieta. Katrs Latgales iedzīvotājs būs tiesīgs saņemt šādu dokumentu. Ja Rēzeknē ieviesīs "Rēzeknieša karti", tad šīs pilsētas iedzīvotāji varēs saņemt arī "Latgales karti". Iespējams, arī rīdziniekiem tiks dota iespēja reģistrēt savu piederību Latgalei.

Ļoti iespējams, ka šāda karte sniegs atlaides, izmantojot maksas stāvvietas. Principā, katra pašvaldība pati lems, kādas atlaides piešķirt "Latgales kartes" īpašniekiem. "Mēs rēķināmies ar vietējā biznesa atbalstu, jo uzņēmēji arī ir ieinteresēti, lai brauktu pie mums, nevis prom uz svešām zemēm. Domāju, ka kartes īpašnieki varēs saņemt atlaides viesnīcās, kā arī par citiem pakalpojumiem," skaidro Lāčplēsis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!