Foto: F64
Septembra vidū Valsts prezidents Andris Bērziņš plānojis tikties ar Konstitucionālo tiesību komisijas pārstāvjiem. Šīs tikšanās laikā arī plānots prezentēt ilgi gaidīto komisijas atzinumu par valsts pamatu aizsardzību Satversmē.

Prezidenta preses dienesta pārstāvis Oskars Volfs aģentūru LETA informēja, ka patlaban norit aktīvs darbs pie atzinuma izstrādes.

Sākotnēji tika solīts, ka atzinums tiks izstrādāts līdz maija pirmajai pusei. Jūlijā, kad atzinums vēl nebija tapis, no Valsts prezidenta kancelejas puses izskanēja pieļāvums veikt izmaiņas komisijas sastāvā gadījumā, ja atzinums nebūs tapis līdz augusta beigām.

Vēlāk Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētājs, Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits aģentūrai LETA skaidroja, ka viedoklis par Satversmes kodola jautājumu, kas līdz šim Latvijas valsts tiesībās nekad nav bijis diskutēts, ir prasījis jautājuma pamatīgu izpēti, arī iedziļināšanos citu Eiropas valstu valsts tiesiskajās teorijās, kur dažādās konstelācijās konstitūcijas kodola jautājums jau ir vērtēts.

"Tas nepieciešams, lai sagatavotu stingru Satversmes pamatu juridisku nopamatojumu, jo tas varētu nopietni ietekmēt Satversmes turpmāko izpratni. Tādēļ komisija šo jautājumu izvērtē ļoti rūpīgi," uzsvēra Levits. Vienlaikus viņš bilda, ka Konstitucionālo tiesību komisija savus viedokļus sagatavo sabiedriskā kārtā blakus tās locekļu pamatdarbam un bez atlīdzinājuma.

Kā ziņots, Bērziņš pēc Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) lūguma bija aicinājis Konstitucionālo tiesību komisiju sagatavot rakstveida viedokli par iespēju atsevišķiem Satversmes pantiem noteikt negrozāmību un sabiedrībā aktualizētajiem jautājumiem par Latvijas valsts pamatiem, to redzamības un aizsardzības palielināšanas iespējām un nozīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!