Foto: Shutterstock

Kremļa ietekmes pasākumi bieži tiek veidoti bez acīmredzamas un viegli identificējamas saiknes ar Krieviju. Šī iezīme ir attiecināma arī uz Krievijas prezidentam Vladmiram Putinam pietuvinātā oligarha Jevgēņija Prigožina finansētu un koordinētu organizāciju tīklu, kas izvērsis darbību vairākos pasaules reģionos, arī Eiropā, tā pēc "Delfi plus" publikācijas "FIB meklēšanā izsludinātajam "Putina pavāram" jauni mērķi – Eiropa un Baltija" skaidroja Satversmes aizsardzības birojā (SAB).

Birojā uzsvēra, ka SAB seko līdzi šāda veida aktivitātēm, taču arī pašiem politiķiem jābūt piesardzīgiem.

Jau vēstīts, ka "The Daily Beast", "The Dossier Center", vācu raidorganizācijas ARD, Igaunijas portāla "Delfi.ee" un lietuviešu medija "Siena.lt" kopīgi īstenotajā pētījumā atklāts, ka ar krievu oligarha agrākajām ietekmes operācijām cieši saistīti operatīvie darbinieki 14.–15. janvārī Berlīnē rīkoja divu dienu konferenci par ekonomikas un vides jautājumiem, kas skar Igauniju, Latviju, Lietuvu, Poliju un Vāciju. Saistībā ar šo pasākumu SAB sazinājies arī ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Rihardu Kolu (VL-TB/LNNK), kurš konferencē piedalījās. Kols "Delfi" sacīja, ka šo gadījumu uzskata par mācību nākotnei.

Savukārt SAB preses pārstāve Iveta Maura raksturoja mediju pētījumā atklāto: "Prigožina tīklā esošās ietekmes aģentu organizācijas galvenokārt imitē politisku un ekonomisku domnīcu vai konsultāciju uzņēmumu darbību, nereti to priekšplānā tiek izvirzīti ārvalstu pilsoņi. Eiropā šo Prigožina organizāciju uzdevums visbiežāk ir Krievijas interesēm atbilstošas informācijas izplatīšana un lēmumu ietekmēšana, kā arī kontaktpersonu tīkla veidošana, ko varētu izmantot sarežģītāku ietekmes pasākumu īstenošanai."

Pēc šādiem principiem darbojas arī pētījumā minētā Lielbritānijā reģistrētā kompānija "Admis Consultancy" un Vācijas Ekonomikas attīstības un ārējās tirdzniecības federālā asociācija, kas šī gada janvārī organizēja virtuālu Baltijas valstu, Polijas un Vācijas ekspertu diskusiju par dažādiem Baltijas jūras reģiona jautājumiem.

"Pieskaņojoties diskusijai, tika veikta arī šo valstu ekspertu aptauja-anketēšana, kas ļāva iegūt informāciju par politiķu, amatpersonu, uzņēmēju un nevalstisko organizāciju pārstāvju viedokli, kā arī šo personu kontaktinformāciju. Gan virtuālās diskusijas, gan vēlāk "Admis Consultancy" publicētais ziņojums ir veidots šķietami neitrāli un tikai atsevišķos aspektos parādās to rīkotāju iestrādātas teju nemanāmas atsauces uz Krievijas interesēm un vēstījumiem. Šī un citu līdzīgu pasākumu dalībniekiem visbiežāk nerodas aizdomas, ka viņi tikuši iesaistīti labi maskētos Krievijas ietekmes pasākumos," sacīja preses pārstāve.

Kols "Delfi" atzina, ka, zinot šobrīd zināmo, viņš atteiktos piedalīties. "Varbūt man ir tāda rūgta mācība, bet es arī vienojos ar mūsu drošības iestādēm, ka turpmāk arī viņi informē, sniedz informāciju par šādām aktivitātēm, ko es saprotu, ka Krievija arvien vairāk un vairāk rīkos, Eiropā maskējoties aiz kaut kādiem šāda formāta pasākumiem. Tā sadarbība tad ir jāīsteno. Tādā ziņā man ir mācība par to, ka droši vien jebkura formāta, arī Eiropā, kur iesaistītas mūsu sabiedrotās dalībvalstis kā līdzorganizatori, tomēr vēl papildus jāizvērtē," sacīja politiķis.

Bet SAB portālam "Delfi" vērš uzmanību, ka arī Latvijas politiķi un amatpersonas, uzņēmēju un nevalstisku organizāciju pārstāvji, visdažādāko jomu eksperti var būt gan Krievijas ietekmes pasākumu, gan Krievijas izlūkdienestu fokusā: "SAB savas kompetences ietvaros veic pasākumus šo risku mazināšanai, tajā skaitā atsevišķos gadījumos veic individuālas pārrunas un konsultācijas. Vienlaikus SAB aicina politiķus un ekspertus pēc iespējas detalizētāk izvērtēt projektus, kuros plāno piedalīties. Piemēram, ar piesardzību vērtējami pasākumi, kur par organizatoru publiski pieejamās informācijas ir maz, vai arī nav atrodamas ziņas par citiem organizatora īstenotiem projektiem. "

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!