Foto: Shutterstock
Nodibinājums "Sabiedrības līdzdalības fonds", kas uztur platformu "manabalss.lv", kopā ar partneriem no Zviedrijas īstenos projektu "Opencit", ar kuru centīsies vairot ārvalstnieku pilsonisko līdzdalību Latvijā.

Kā informēja projekta pārstāve Annija Emersone, projektā plānots izstrādāt pilsoniskās līdzdalības platformu, kurā Eiropas Savienības (ES) pilsoņi, kas dzīvo Latvijā, varēs gūt informāciju par savām tiesībām, piemēram, par tiesībām balsot un kandidēt vietējo pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Kā atzīmēja Emersone, neraugoties uz mobilitāti ES iekšienē, mobilo ES valstu vēlētāju reģistrācijas līmenis pašvaldību vēlēšanās un Eiroparlamenta vēlēšanās saglabājas salīdzinoši zems. "Opencit" projekta mērķis ir palielināt informētību par mobilo ES pilsoņu tiesībām un atvieglot viņu demokrātisko līdzdalību.

Projektā īpaša uzmanība tiks pievērsta ES pilsoņu tiesībām balsot un kandidēt pašvaldību vēlēšanās, lai ļautu ES valstspiederīgajiem aktīvāk iesaistīties vietējo lēmumu pieņemšanas procesos, izmantojot digitālās tehnoloģijas. Pašvaldību vēlēšanas Latvijā gan notiks jau pēc nepilnām četrām nedēļām, bet nākamās - pēc četriem gadiem. Savukārt organizācija projektu plāno īstenot šogad un nākamgad.

Projektā paredzēts īstenot uz "mobilajiem ES pilsoņiem" vērstu izpratnes veicināšanas kampaņu, kā arī informējošas aktivitātes valsts un vietējās politikas veidotājiem, lai palielinātu viņu izpratni par ES pilsoņu tiesībām un nepieciešamību vairāk iesaistīt Rīgā dzīvojošos ES valstu piederīgos vietējo lēmumu pieņemšanā.

Emersone informēja, ka projekta rezultātā taps piekļuve pilsoniskās līdzdalības platformai "Open2Vote". Piekļuve būs pieejama visiem Rīgā dzīvojošajiem, kas ir ES valstspiederīgie. Platforma veidota pēc "ParVaiPret.lv" platformas principiem.

Projekta autori cer, ka tā laikā tikšot palielināta vietējo un nacionālo lēmumu pieņēmēju informētība par ES pilsoņu tiesībām un nepieciešamību informēt un iesaistīt Latvijā dzīvojošos citu ES valstu valstpiederīgos politiskajā dzīvē, pieaugs politikas veidotāju informētība Latvijā par nepieciešamību uzlabot datu vākšanu, kā arī pilnveidosies informētība politikas veidotāju un institūciju vidū Latvijā, Zviedrijā un citās ES valstīs, par to, kā digitālie rīki var palīdzēt informēt mobilos ES pilsoņus par viņu tiesībām un palielināt viņu līdzdalību vēlēšanās.

Projekta īstenotājs ir sabiedrības līdzdalības platformu nodibinājums "Sabiedrības līdzdalības fonds", bet tā izveidē piedalās arī nevalstiskā organizācija "Open Knowledge Sweden" Zviedrijā. Projekts tiek finansēts no ES Tiesību, vienlīdzības un pilsonības programmas "Rights, Equality and Citizenship Programme - REC" līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!