Trešdien ar publikāciju oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" laboti kļūdainie Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) grozījumi, kurus Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga izsludināja 7.jūnijā.

Minētajos grozījumos ietverta norma, par kuru nav balsojuši Saeimas deputāti.

"Latvijas Vēstnesī" Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Mareks Segliņš (TP) publicējis precizējumu, norādot, ka izsludinātajā likumā ieviesusies tehniska kļūda un pareizais likuma teksts ir bez 47.grozījuma.

Kā ziņots, kļūdu konstatēja politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) deputāts Vladimirs Buzajevs.

Prezidentes izsludinātajā likumā grozījums ar 47.numuru nosaka, ka 2363.panta pirmajā daļā skaitlis 201.35 aizstājams ar skaitli 201.36. Šī grozījuma būtība ir dot tiesības Valsts valodas centram (VVC) izskatīt lietas par APK 236.36 pantā minēto "klaju necieņas izrādīšanu pret valsts valodu". Par to paredzēts naudas sods līdz 250 latiem.

Kā norāda Buzajevs, Saeimas 17.maija sēdē galīgā lasījumā izskatāmajā likumprojektā šāds grozījums nebija atrodams ne ar 47., ne ar kādu citu numuru. Šī grozījuma nebija arī 2.maijā notikušās Juridiskās komisijas sēdē izskatāmajā dokumentā, kurā likumprojekts tika gatavots trešajam lasījumam.

Deputātiem izdalītajos un Saeimas pieņemtajos dokumentos ar 47.numuru bija grozījumi APK 236.8 pantā, kas prezidentes parakstītajā variantā ieguvuši 48.numuru. Visu nākamo grozījumu numerācija ir nobīdīta par vienu vienību. Pēc Buzajeva domām, viltojums ir acīmredzams, un šim viltojumam ir ne tikai Latvijas, bet arī starptautiska skandāla raksturs.

Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš gan to uzskata par "tehnisku kļūdu". Grozījumu, kas ļauj VVC piemērot sodu par necieņu pret valsts valodu, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK) esot iesniedzis 2.februārī, un Saeimas deputāti to ir atbalstījuši gan likumprojekta pirmajā, gan otrajā lasījumā, bet trešajam lasījumam sagatavotajā priekšlikumu tabulā šis grozījums "tehniskas kļūdas dēļ" netika iekļauts, norādīja Kusiņš.

Nekādas juridiskas konsekvences tas pagaidām neradot, jo Valsts prezidentes izsludinātie likumprojekti stājas spēkā tikai pēc 14 dienām.

"Atklājot, ka galīgajā dokumentā šis grozījums ir pazudis, es, pārkāpjot deputātu ētikas kodeksu, nesāku celt trauksmi un ar interesi gaidīju tālāku notikumu virzību," savā paziņojumā piebilst Saeimas Juridiskās komisijas loceklis Buzajevs.

Vīķe-Freiberga izsludinājusi tādus APK grozījumus, kādus Valsts prezidenta kancelejai nosūtījusi Saeima, aģentūru LETA informēja prezidentes padomniece likumdošanas jautājumos Sandra Kukule.

Viņa vēlreiz esot salīdzinājusi Saeimas atsūtītos grozījumus APK ar Valsts prezidentes izsludinātajiem un secinājusi, ka Vīķe-Freiberga izsludinājusi Saeimas atsūtītajiem identiskus grozījumus. "Kļūda nav [Valsts prezidenta] kancelejā," sacīja Kukule.

Kukule norādīja, ka tehniska kļūda, iespējams, radusies Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!