Izvēršot informācija kampaņu internetā, sākusies parakstu vākšanas akcija, lai panāktu jūlijā paredzētā geju un lesbiešu gājiena nesaskaņošanu Rīgas domē un sarīkotu referendumu, kurā Latvijas iedzīvotāji varētu "paust savu attieksmi pret gājiena rīkošanu", piektdien ziņo laikraksts "Diena".
Laikraksts norāda, ka akcijas rīkotāji saistīti ar reliģiskajām organizācijām, kas gūst atbalstu labēji nacionālradikālās organizācijās.

Pret 22.jūlijā paredzēto Rīgas praidu 2006, par kura saskaņošanu pieteikumu Rīgas domei iesniegušas homoseksuāļu atbalsta organizācijas, jau iebildušas Latvijas kristīgās konfesijas. Pretestība seksuālajām minoritātēm ir apvienojusi Latvijas tradicionālo un jauno reliģiju vadītājus, kuri parakstījuši kopīgu ģimeni un laulību sargājošu manifestu.

Draudzes Jaunā paaudze līderis Aleksejs Ļedjajevs to pat nosaucis par karu pret gejiem un lesbietēm. Jauniešu organizācija "Pret straumi", kas vāc parakstus, atrodas vienās telpās ar draudzi "Prieka vēsts" (PV), turklāt tās mācītājs Vilnis Gleške ir organizācijas valdes priekšsēdētājs. Savukārt PV ir pietuvināta Latvijas Pirmajai partijai, un tajā darbojas viens no partijas līderiem Juris Lujāns.

Parakstu vākšanas akcijas rīkotājs Igors Masļakovs skaidrojis, ka abas organizācijas ir reģistrētas vienās telpās, taču drīzumā plānota pārvākšanās, bet Gelške izstāšoties no biedrības. Masļakovs paudis pārliecību, ka 10 000 parakstu, kas nepieciešami, lai sarīkotu referendumu, tiks savākti. Kā noprotams no paziņojumiem internetā, akciju atbalsta nacionālradikālās organizācijas Nacionālā spēka savienība un "Klubs 415", raksta "Diena".

Lēmums par gājiena saskaņošanu, visticamāk, tiks pieņemts ne agrāk kā desmit dienas pirms tā, teicis Rīgas pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Ugis Vidauskis.

Valsts cilvēktiesību biroja diskrimināciju novēršanas daļas vadītāja Līga Biksiniece skaidrojusi, ka ikvienam ir tiesības "ar demokrātiskām un miermīlīgām metodēm paust savu viedokli", taču gājiena nesaskaņošana būtu pieļaujama tikai tad, ja tiktu konstatēti draudi cilvēku drošībai.

Savukārt Latvijas Cilvēktiesību centra direktore Ilze Brands–Kehre paudusi, ka gājiens ir populistisks un var radīt tikai negatīvas sekas un vēl vairāk satracināt sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!