Septembrī Toksikoloģijas centrā pēc palīdzības ir vērsušies 22 cilvēki, kuri bija saindējušies ar sēnēm, informēja centra vadītāja Vija Cera.
Visi saindēšanās gadījumi ir nopietni, uzsvēra Cera, atzīmējot, ka vienam no pacientiem pēc saindēšanās ar sēnēm radušies smagi aknu bojājumi.

Parasti saindēšanās gadījumi ar sēnēm notiek tādēļ, ka sēņotājs grozā ieliek sev nezināmas sēnes, kā arī nepareizi tās apstrādā un sagatavo ēšanai, skaidroja Cera. Piemēram, daži pacienti ir uz pannas likuši visas sēnes, ko salasījuši, lai gan vispirms tās vajadzēja izšķirot, jo daudzas no tām pirms cepšanas vispirms ir jānovāra. Saindēšanās var notikt arī ar vecām ēdamajām sēnēm.

Atkarībā no tā, ar kādām sēnēm notikusi saindēšanās, simptomi var parādīties laikā, sākot no vienas līdz astoņām stundām un vai pat vēl vēlāk. Simptomi, kas rodas, saindējoties ar sēnēm, ir līdzīgi citu slimību vai saindēšanās gadījumu izraisītajām pazīmēm - slikta dūša, vemšana, vājums, svīšana, sāpes vēderā. Tāpēc uzreiz nemaz nevar noteikt, ka simptomus izraisījusi tieši saindēšanās ar sēnēm.

Medicīnas pārstāvji iesaka cilvēkam ar šādiem simptomiem izskalot kuņģi un izsaukt ārstu.

Latvijā indīgās sēnes ir mušmires, patujāra šķiedrgalvīte, kailā mietene un sērsēne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!