Foto: Shutterstock

Svētdien slimnīcās ar aizdomām par saindēšanos ar sēnēm nogādāti četri cilvēki, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Trīs no gadījumiem notikuši Rīgas reģionā. Vienā no tiem 38 gadus vecai sievietei kļuva slikti pēc paziņas iedotu sēņu ēšanas. Kādai 25 gadus vecai sievietei pasliktinājās veselības stāvoklis, kad viņa bija ēdusi pašas lasītās sēnes. Sieviete gan nebija pārliecināta, ka visas salasītās sēnes pazīst.

Vēl kādam 62 gadus vecam vīrietim kļuva slikti pēc paša lasītu sēņu ēšanas. Savukārt Vidzemē 40 gadus veca sieviete ēdusi baltās sēnes, un arī viņai kļuvis slikti.

Šajos gadījumos cilvēkiem pēc sēņu ēšanas parādījās tādi simptomi kā slikta dūša, galvas reibšana un gremošanas traucējumi.

NMPD mediķi aicina būt ļoti uzmanīgiem, lasot mežā vai pērkot tirgū sēnes, jo nereti saindēšanās ar sēnēm var izraisīt ļoti nopietnas un pat paliekošas veselības problēmas, kā arī dažkārt saindēšanās var beigties letāli.

Kā skaidro mediķi, pirmie saindēšanās simptomi var parādīties apmēram stundas vai divu laikā pēc sēņu ēšanas, bet dažkārt tie var parādīties arī vēlāk. Simptomi var būt dažādi, atkarībā no saindēšanās smaguma - ļoti bieži pirmās pazīmes ir vemšana, vājums, svīšana un sāpes vēderā.

Ja tiek novērotas saindēšanās pazīmes un ir aizdomas, ka notikusi saindēšanās ar sēnēm, nekavējoties jāsazinās ar mediķiem, atgādina Vītola. Līdz brīdim, kad cietušais nonāk mediķu aprūpē, ieteicams izskalot muti un iedzert ne vairāk kā glāzi vēsa ūdens.

Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi devušies uz 1168 izsaukumiem, no tiem 208 bija saistīti ar dažāda rakstura traumām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!