Foto: LETA
Panākot mierizlīgumus starptautiskajos tiesvedību procesos ar ārvalstu uzņēmējiem, Valsts kancelejas juristi pērn nodrošinājuši valsts budžeta ietaupījumu vairāk nekā 150 miljonu latu apmērā, pavēstīja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota.

Viņa sacīja, ka šādus rezultātus atklāj izvērtējums par iestādes pagājušā gada darbu tieši valsts interešu pārstāvības jomā.

Pēc Znotiņas-Znotas teiktā, viens no vērienīgākajiem pērn panāktajiem mierizlīgumiem ir saistīs ar Šveices koncerna "Vitol" izvirzīto investīciju pretenziju pret valsti, balstoties uz Latvijas–Šveices investīciju aizsardzības līgumu. Prasījuma summa bija norādīta 150 miljoni latu ar piebildi, ka zaudējumu summa pieaug katru dienu. Investors uzskatīja, ka, izmantojot reiderisma metodes, viņam bija atņemtas kontrolpaketes tiesības uzņēmumā "Latvijas kuģniecība".

Savukārt Valsts kancelejas Juridiskā departamenta vadītāja vietnieks Ivars Mēkons uzsvēra, ka starptautiskās tiesvedības rezultāts vistiešākajā mērā ir atkarīgs no ekspertu kompetences un profesionalitātes. "Strīdu risināšanu sarunas starptautiskajā tiesvedībā ir izšķirošas Latvijas interešu aizstāvībai un stratēģiski izdevīga mierizlīguma panākšanai. Katra šāda tiesvedība ir vērtējama kā paraugprāva, taču kopējas izpratnes panākšanu un strīdu risinājumu rašana ārpus šķīrējtiesas procesiem viennozīmīgi it pozitīvs signāls investoriem, ka valsts spēj gan aizstāvēt savas intereses, gan arī ir stabils un paredzams partneris ilgtermiņa sadarbībai," klāstīja Mēkons.

Viņš arī norādīja, ka līdz šim panāktie mierizlīgumi starptautiskajos tiesvedības procesos valstij netieši ir nodrošinājuši vēl lielāku ieguvumu, ņemot vērā, ka Valsts kancelejas rīcības dēļ ir izslēgta iespēja pret valsti sākt dārgus, ilgus un ar neparedzamu iznākumu apvītus starptautisko šķīrējtiesu procesus.

Ņemot vērā līdzšinējos precedentus līdzšinējā līgumu slēgšanas praksē, tostarp "Pasažieru vilciena" līgumu ar Spānijas uzņēmuma "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" un Valsts policijas līgumu ar "Vitronic", ir sagatavoti Valsts kancelejas priekšlikumi valsts līgumu slēgšanas procesa pilnveidošanā.

"Valsts kancelejas ekspertu uzdevums ir izvērtēt sagatavoto līgumu projektus, lai pārliecinātos, vai lielo valsts saimniecisko līgumu noslēgšanas dēļ nākotnē nepastāv riski valsts interesēm, un lai novērstu iespējamos riskus valstij nonākt zaudētāja pozīcijās līguma neizpildes vai laušanas gadījumā. Ja iespējamie riski tiek konstatēti, eksperti sagatavo rekomendācijas to novēršanai līguma projekta sagatavošanas laikā, kad vēl pirms saistību uzņemšanās ir iespējamas juridiskas korekcijas," sacīja Mēkons.

Viņš arī uzsvēra, ka valsts iestāžu atzinumi, kā arī Valsts kancelejas ekspertu rekomendācijas ir stratēģiski nozīmīgs palīginstruments valsts uzņēmumiem tiesiskuma nodrošināšanai līgumu slēgšanas procesā. Protams, ekonomiskā pamatotība jebkurā gadījumā paliek valsts uzņēmuma atbildībā, piebilda Valsts kancelejas pārstāvis.

Valsts kancelejā atgādināja, ka līdz 2004.gadam šo uzdevumu īstenoja ārpakalpojuma veicēji un priekšroka tika dota starptautiskajai tiesvedībai šķīrējtiesās. Savukārt kopš 2004.gada, kad Valsts kanceleja sāka īstenot valsts interešu pārstāvēšanu stratēģisku komerclīgumu slēgšanā, kā arī domstarpību risināšanā ar ārvalstu investoriem, visos gadījumos izdevies panākt valsts interesēm maksimāli atbilstošu risinājumu, tostarp rodot mierizlīgumus, jautājumam nenonākot līdz starptautiskajai tiesvedībai.

Savukārt kopš 2012.gada oktobra valsts uzņēmumiem un iestādēm pirms civiltiesisko līgumu slēgšanas, ar kurām tiek uzņemtas valsts tiešas vai netiešas saistības, kuru darījuma summa pārsniedz vienu miljonu latu, kā arī par identisku summu darījumiem, kas tiks finansēti no Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem, līgumu teksti pirms to noslēgšanas, kā arī iepirkumu tehniskās specifikācijas pirms to publiskošanas iepirkuma procedūras ietvaros ir jāiesniedz izvērtēšanai Valsts kancelejai un Tieslietu ministrijai, kas minētos dokumentus vērtēs no juridiskā aspekta. Bet vērtējumu par atbilstību valsts interesēm no neattiecināmo izmaksu riska novēršanas aspekta sniedz Finanšu ministrija. Līdz ar to turpmāk valstij nozīmīgo iepirkumu tehniskās specifikācijas kopā ar Valsts kancelejas, Finanšu ministrijas un Tieslietu ministrijas atzinumiem tiks izskatītas valdības sēdēs.

Patlaban Valsts kanceleja ir galvenā valsts pārvaldes iestāde, un viena no tās funkcijām ir nodrošināt valsts interešu pārstāvību tiesvedības procesos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!