Foto: Lauris Mihailovs

Cēsniece Alise Siliņa (20 gadi) akordeona spēli apgūst aptuveni desmit gadus, taču saukt sevi par mūziķi vairās. Šis tituls, viņasprāt, vēl jānopelna. Tomēr, ja tas, pēc Alises domām, vēl nav nopelnīts, tad studiju vieta Karaliskajā mūzikas akadēmijā Londonā gan. Tiesa, ar to vien nepietiek – mācības sākas šogad, taču "Brexit" dēļ Eiropas Savienības (ES) pilsoņiem ir palielinājusies mācību maksa. Turklāt saņemt studiju kredītu mācībām Londonā vairs nevar ne Latvijā, ne Lielbritānijā.

Aptuveni desmit gadu vecumā Alise pati izvēlējusies mācības mūzikas skolā, turklāt tieši akordeona spēli tādēļ, ka to atšķirībā no, piemēram, klavierēm vai vijoles bērnu mūzikas skolā apgūst sešus, nevis astoņus gadus. Tolaik Alise vēl nenojauta, ka tieši šis mūzikas instruments ieņems galveno lomu viņas izglītībā kopumā. Jāpiebilst, ka akordeona spēle Siliņu ģimenē ir īpaša – šo instrumentu spēlējusi un reizēm joprojām spēlē arī Alises mamma.

Pērn, decembrī, kad pēc pēdējās iestājeksāmenu kārtas tiešsaistē Karaliskās mūzikas akadēmijas pārstāvji paziņoja, ka Alise skolā uzņemta, jaunumus pirmā uzzināja akordeonistes mamma. Sākumā Alise nevarējusi noticēt, ka tā tiešām taisnība.

Sajūsmu par garantēto mācību vietu akadēmijā drīz vien nomainīja neziņa un bailes par to, vai viņa spēs finansiāli mācības nodrošināt. Iespējamās problēmas, ko varētu radīt Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības, jauniete apzinājās, taču nedomāja, ka tas viņu ietekmēs, ja iestāsies Anglijas skolā, pirms pērnā Vecgada vakarā pulkstenis sitīs pusnakti, proti, beigsies pārejas posms uz "Brexit". Patieso situāciju viņa saprata pērn decembrī, kad viņa jau bija uzņemta Karaliskajā mūzikas akadēmijā Londonā. Ar kādām problēmām jārēķinās Alisei un citiem studētgribētājiem tagad Lielbritānijā, skaidroja portāls "Delfi".

Lielbritānijas izstāšanās no ES Alises dzīvē izšķīra daudz. Informācija par izmaiņām gada nogalē, viņasprāt, bijusi sadrumstalota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!