Foto: F64
Ceturtdien, 29. aprīlī, Valsts sekretāru sanāksmē izsludināti Vekseļa likuma grozījumi, kuru mērķis ir novērst praksē konstatētās nepilnības saistībā ar vienkāršo vekseļu izdošanu un novērst iespējas Vekseļu likumā noteikto regulējumu izmantot ļaunprātīgos nolūkos, lai no privātpersonām prettiesīgi iegūtu tām piederošos naudas līdzekļus, portāls "Delfi" uzzināja Tieslietu ministrijā.

Ar grozījumiem plāno noteikt jaunas prasības vienkāršo vekseļu izdošanai, stiprināt to protestēšanas kārtību un pilnveidot prasības par informācijas paziņošanas veidiem.

Grozījumi tika rosināti pēc tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) iniciatīvas.

Jaunajā redakcijā paredzēts noteiktas formas prasības fiziskas personas izdotam vekselim — fiziska persona var izdot vekseli kā notariālu aktu vai kā elektronisku dokumentu – tas nodrošinātu to, ka personas izpratne par vekseļa saistību uzņemšanos ir apzināta personas izvēle. Juridiskām personām saglabājama izvēles brīvība attiecībā uz vekseļa formu, tajā skaitā, dodot tiesības izvēlēties izdot vekseli kā notariālu aktu.

Tāpat plānots mainīt notariālā akta formā izdoto vekseļu izpildes kārtību. Vienkāršā vekseļa izdošana notariāla akta formā nodrošinās gan pārliecību par personas identitāti, gan personas izpratni par uzņemtajām saistībām, tāpēc tas būs izpildāms vienkāršāk – līdzīgi kā šobrīd var nodot izpildei notariālos izpildu aktus bez tiesas starpniecības, skaidroja ministrijā.

Ar grozījumiem arī iecerēts precizēt vienkāršo vekseļu protestēšanas kārtību, nosakot pienākumu notāram nodrošināt paziņošanu tur, kur parādnieks būs sasniedzams. No Vekseļu likuma plānots izslēgt iespēju mutiski uzaicināt izpildīt saistības, jo to nav iespējams pārbaudīt. Turpmāk notāram būs pienākums paziņot maksātājam rakstiski uz deklarēto dzīvesvietu vai norādīto adresi, elektronisko adresi, tostarp arī par vekseļa saturu. Tāpat arī līdz divdesmit dienām tiek pagarināts termiņš saistību izpildei pirms protesta akts tiek nodots piespiedu izpildei, lai nodrošinātu lielāku tiesisko aizsardzību.

Lai nodrošinātu augstāku tiesiskās aizsardzības līmeni, Tieslietu ministrija rosina ierobežot iespēju izdot vienkāršos vekseļus par naudas summu, kas ir lielāka par 15 000 eiro. Ja persona vēlētos nodibināt saistību par lielāku naudas summu, tad šādā gadījumā varētu izmantot aizdevuma līgumu vai slēgt kādu citu darījumu.

Plānots, ka regulējums stāsies spēkā no 2021. gada 1. oktobra, taču to vēl jāizskata Ministru kabinetam un Saeimai.

Šādu grozījumu nepieciešamība aktualizējās pēc izskanējušās informācijas par sirmgalvi, kurai tika izkrāpts dzīvoklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!