Foto: LETA
1918. gada 18. novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī tika pasludināta neatkarīga Latvijas valsts. Šī diena Latvijā ir svētku diena un daudzviet notiks dažādi pasākumi visas dienas garumā. Reportāžās un video tiešraidēs svētku pasākumiem varēs sekot līdzi arī portālā "Delfi".

Pulksten 12.00 "Delfi" tiešraidē būs iespējams vērot svinīgo Saeimas sēdi, bet no pulksten 17:00 līdz 19.20 "Delfi" tiešraidē būs iespējams sekot līdzi grandiozajam lāpu gājienam pa Rīgas ielām.

18. novembris ir Latvijas dzimšanas diena. Lai arī vēl nebija nospraustas valsts robežas, apņēmīgu nacionālistu grupa šajā dienā 1918. gadā proklamēja neatkarīgu Latvijas valsti. Vēl vairākus mēnešus pēc šī drosmīgā soļa norisinājās karadarbība - Krievijas impērija negribēja zaudēt nozīmīgu teritoriju. Taču joprojām tieši šī diena ir katram latvietim pati nozīmīgākā valsts svētku diena.

18. novembrī visas dienas garumā notiks dažādi pasākumi visā Latvijā. Rīgā svētku svinības sāksies no rīta, kad pulksten 9.00 Rīgas Domā notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienai veltīts ekumēniskais dievkalpojums.

Pulksten 10.30 plānots svinīgs gājiens un ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un tajā piedalīsies arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, premjers Māris Kučinskis un citas valsts augstākās amatpersonas.

Pulksten 14.00 11. novembra krastmalā notiks svinīgā Nacionālo bruņoto spēku parāde, bet pulksten 17.00 galvaspilsētas ielās sāksies lāpu gājiens. Pulksten 20.00 gaidāma prezidenta svētku uzruna pie Brīvības pieminekļa, bet pulksten 21.00 plānota valsts himnas dziedāšana 11. novembra krastmalā, kas noslēgsies ar krāšņu uguņošanu virs Daugavas.

Savukārt Alūksnē 18. novembrī ikviens ir aicināts kopīgi radīt spēka pļavu "Laimes zīmes Latvijai". Spēka pļavas veidošana sāksies pulksten 18 skvērā pie Alūksnes Kultūras centra. Kopumā ar aizdegtām svecēm varēs izgaismot 20 latviešu rakstu zīmes, kas ļaus vēlēt laimi un dos spēku Latvijai un Alūksnei. Zīmju trafareti katrs ir kvadrātmetru liels. Lai izveidotu vienu zīmi, atkarībā no formas, būs nepieciešams no 20 līdz 50 svecēm. Pulksten 19 Alūksnes evaņģēliski luteriskajā baznīcā sāksies svētku koncerts "Sveču gaismā", kurā muzicēs Latvijas Nacionālās operas un baleta solists, tenors Nauris Puntulis un pūtēju ansamblis "Rīga".

Tikmēr Cēsīs pulksten 17 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" būs Latvijas Republikas Neatkarības proklamēšanas 98. gadadienai veltīts koncerts. Koncertzālē skanēs komponista Jēkaba Jančevska oratorija "No letu zemes". Atskaņojumā piedalīsies Cēsu Pils koris (diriģente Evita Konuša) un Vidzemes kamerorķestris (diriģents Andris Veismanis), aktrise Zane Jančevska un mūziķis Aleksandrs Maijers.

Dagdā 18. novembrī pulksten 15.30 Dagdas Tautas namā par godu Latvijas dzimšanas dienai atklās Latvijas simtgadei veltītu izstādi "100 lietas Latgales līgavas pūrā". Savukārt Jelgavā pulksten 20 tradicionāli notiks krāšņa svētku uguņošana Pasta salā. Šoreiz uguņošana noritēs no trim vietām vienlaikus, un būs akcentētas Latvijas karoga krāsas: sarkanā un baltā. Uguņošanā pirotehniķi izmantos vairāk nekā 50 dažādu veidu salūta bumbu, raidot debesīs ap 8300 šāvienu. Kopējais izšauto izstrādājumu pulvera svars pārsniegs 300 kilogramus, un uguņošana ilgs aptuveni 13 minūtes.

Tikmēr Madonā pulksten 17 vietējā kultūras namā gaidāms īpašs svētku sarīkojums "Tikai ceļš, mūžīgs ceļš zem kājām", kura tapšanā iesaistīti rakstniece un novadniece Anda Līce, kura veltījusi savas pārdomas koncerta tekstuālajam saturam. Savukārt Māris Mīlgrāvis realizēs datordizaina vizualizācijas, kā arī piedalīsies dažādi Madonas kultūras nama kolektīvi - folkloras kopa "Vērtumnieki", koklētāju ansamblis "Rasa", jauniešu vokālā grupa "The Sound Effect", jauktais koris "Madona" un visu paaudžu deju kolektīvi: "Pipariņi", "Mazā deju skola", "Aliens", TDA "Vidzeme", VPDK "Vidzeme", "Atvasara".

Liepājā 18. novembra svinības sāksies pulksten 18 Kārļa Zāles laukumā un to devīze ir "Un tomēr es ticu…". Svētku kulminācijai – uguņošanai – šogad mūziku komponējis Kārlis Lācis un pirmo reizi Liepājā uguņošanu sinhronizēs ar mūziku, izmantojot datorprogrammu. Kārļa Zāles laukumā koncertā uzstāsies Latvijas Universitātes pūtēju orķestris ar latviešu tautas dziesmu un latviešu komponistu populārām dziesmām.

Saldū noritēs pasākums "Manai Latvijai", kurš sāksies pulksten 14 Saldus Mūzikas un Mākslas skolas akustiskajā koncertzālē, bet Saulkrastos 18. novembrī no pulksten 20.30 sāksies pulcēšanās Saules laukumā, kur degs sveces, lai pulksten 21 kopā ar latviešiem visā pasaulē dziedātu mūsu valsts himnu un noskatītos svētku salūtu. Līdz pulksten 22 darbosies "brīvais mikrofons", proti, ikviens varēs skaļi izteikt vēlējumus Latvijai.

Valmierā Latvijas Republikas proklamēšanas dienas atzīmēšana sāksies Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā pulksten 11, kur notiks valsts svētku dievkalpojums, dziedās senioru vīru koris "Baltie bērzi". No pulksten 18 Valmieras centra laukumos un zaļajās zonās ikviens valmierietis un pilsētas viesis būs aicināts apmeklēt pasākumu "Mūsu gaisma Latvijai", kur varēs aplūkot no svecītēm veidotas uguns spēka zīmes, kā arī kopīgi ar svecēm aizpildīt Latvijas kontūru. Savukārt pulksten 19 Valmieras Kultūras centrā svinīgs sarīkojums, apbalvos "Goda valmierietis 2016" un "Gada valmierietis 2016", būs svētku koncerts, kurā piedalīsies komponists Uldis Marhilēvičs, soliste Antra Stafecka un pavadošā grupa.

Arī Ventspilī notiks vairāki svinīgi pasākumi. Pulksten 16 teātra namā "Jūras vārti" izskanēs Valsts svētku koncerts ar kamerkora "Ventspils", Ventspils Kamerorķestra un solistu - Lauras Greckas, Marlēnas Keines, Annijas Putniņas, Andra Kipļuka, Riharda Millera un Zigfrīda Muktupāvela piedalīšanos.

Pulksten 19 notiks koncertprogramma "Mūsu zeme – Mūsu spēks!" Tilta dārzā. Tā būs emocionāli skaista un muzikāli neaizmirstama tautas sadziedāšanās ar Uģi Rozi, Anmary, Ati Ieviņu, Ilonu Bageli un grupu "Bel Canto" Jura Kristona vadībā, savukārt pulksten 20 gaidāma svētku uguņošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!