Foto: Privātais arhīvs

Šoruden aprit 25 gadi kopš Latvijas Tautas frontes (LTF) izveidošanas 1988.gada 8.oktobrī, kad pēc vērienīgas Tautas manifestācijas Mežaparkā sākās Latvijas Tautas frontes dibināšanas kongress, kurā tika nodibināta LTF. Šo nozīmīgo jubileju Rīgā sestdien atzīmēs vairākos vērienīgos pasākumos.

Svinības aizsāksies pulksten 13 ar dievkalpojumu Rīgas Domā, kam stundu vēlāk sekos tā laika politiķa un aktīvista līdera Daiņa Īvāna jaunās grāmatas "Garaspēka zemes atgūšana" atvēršana un Askolda Saulīša dokumentālās filmas "Atmodas antoloģija" pirmizrāde Rīgas Kongresu namā. Pulksten 19.30 publisks filmas seanss pie Brīvības pieminekļa.

Īvāns atzīmē, ka grāmata "Garaspēka zemes atgūšana" ir stāsts par trešo atmodu. Nosaukumā un grāmatas saturā viņš licis akcentu uz zīmīgu dziesmotās revolūcijas saukli - vārdu spēli - "Ar garaspēku pret karaspēku!", kas atgādina gan baltiešu unikālo nevardarbīgās pretošanās fenomenu, gan arī LTF, kas bijis visīstākais trešās atmodas "garaspēka karaspēks".

Saulītis atzīst, ka filma stāsta par būtiskākajiem pagrieziena punktiem atmodas laika vēsturē - to, kad īsti sākās atmoda, kas bija sabiedrības virzītāji, ko zināja un ko nezināja LTF veidotāji un kādi bija viņu mērķi. Skatītājiem tiks piedāvāts pašiem ielūkoties tā laika notikumu antoloģijā - kinohronikās, dokumentos, avīžu slejās un dalībnieku atmiņās, lai katrs pats rastu atbildes un novērtētu, cik nozīmīgs bija šis laiks pirms 25 gadiem. Filmā skartas arī mazāk zināmas vēstures lapaspuses, kā arī parādīta LTF darbība un nozīme pēc uzvaras LPSR Augstākās Padomes vēlēšanās, 1991.gada janvāra un augusta notikumos līdz pat 5. Saeimas vēlēšanām, kas organizācijai kļuva liktenīgas.

Vairāki pasākumi risināsies pie Brīvības pieminekļa - tur ap pulksten 18.30 gaidāms, pēc pasākuma rīkotāju teiktā, īpašs mirklis - tiks skandētas tautasdziesmas, kā arī paredzēts Mārtiņa Brauna un Raiņa dziesmu cikla "Daugava" atskaņojums kora "Ave Sol", diriģenta Ulda Kokara un autora sniegumā. Tiešraide no Brīvības pieminekļa pakājes būs vērojama Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio. Tāpat šajā pasākumā uzrunu teiks Valsts prezidents Andris Bērziņš. Tāpat sestdien Rīgā paredzēta AS "Latvijas Pasts" izdotās Dainas Kauliņas veidotās, LTF jubilejai veltītās pastmarkas pirmās dienas zīmogošana, bet jau no 4.oktobra līdz 18. oktobrim Doma laukumā ir skatāma 70 lielformāta fotodarbu izstāde, kas stāsta par LTF veikumu Latvijas ceļā uz neatkarību.

LTF dibināta 1988.gada 8.oktobrī kongresā, kas bija pavērsiena punkts ceļā uz Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu.

LTF apvienoja vairākus simtus tūkstošus cilvēku - tā tika dibināta kā daudzskaitlīga organizācija tā dēvētās "perestroikas" jeb "pārbūves" nevalstiskam atbalstam. Pagājušā gadsimta 80.gadu beigas un 90.gadu sākums ir pārmaiņu laiks, kas tiek saukts par Trešo atmodu un to raksturo notikumi un lēmumi, kas izšķīra Latvijas likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!