Rīgas domes priekšsēdētājs Andris Ārgalis uzskata, ka Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas celtniecības finansēšanai Rīgā varētu ieviest nodokli tirdzniecības operācijām.
"Nesāpīgs un nekaitīgs būtu variants, kurā Rīga varētu ieviest viena vai divu procentu nodokli visām tirgošanās operācijām, kas pilsētā notiek," Ārgalis teica ceturtdien intervijā Latvijas Radio. "Tā nauda nemanot pa santīmiem vien salasītos," viņš sacīja.

Tirdzniecībā ar dažādām luksusprecēm šis nodoklis varētu būs vēl lielāks, uzskata domes priekšsēdētājs.

Viņš atzina, ka šobrīd Latvija ir gatava īstenot projektu par LNB jaunās ēkas celtniecību, tomēr norādīja, ka nepiekrīt pašreizējam ēkas celtniecības finansēšanas modelim.

"Mēs esam spējīgi uzbūvēt nopietnu bibliotēku, diskutējams ir jautājums, cik lielu un kādos izmēros, bet domāju, ka Latvija uz to ir gatava," pauda Ārgalis.

Pašreizējais LNB celtniecības likumprojekts paredz, ka speciālos mērķmaksājumus no 2001.gada 1.janvāra veiks ikviens elektroenerģijas patērētājs Latvijā, par katru patērēto elektroenerģijas kilovatstundu projekta realizācijai ieskaitot 0,001 latu.

Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisija otrdien neatbalstīja Nacionālās bibliotēkas likumprojektu, jo vairākums deputātu neatbalstīja piedāvāto finansēšanas avotu un apšaubīja projekta dārdzību.

Projektu šobrīd atbalstījušas Tautas partija un Jaunā partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!