Bijušais Rīgas mērs Andris Ārgalis, Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētājs Ojārs Rubenis un Rīgas domniece Aija Poča par absurdu un netālredzīgu uzskata Rīgas domes vēlmi likvidēt galveno Rīgas jubilejas organizētāju aģentūru "Rīga 800".
Pirmdien Melngalvju namā aģentūras ļaudis rīkoja nelielu pateicības pasākumu medijiem, kuri atspoguļoja Rīgas svētkus, kas reizē bija arī preses konference.

Bijušais Rīgas mērs Andris Ārgalis uzskata, ka likvidēt aģentūru, kas veikusi milzīgas iestrādes un guvusi lielu pieredzi grandiozu pasākumu organizēšanā, ir absolūta tuvredzība. Viņš pauda cerību, ka Rīgas domes deputāti tomēr nepieņems šādu lēmumu.

Rīgas domniece Aija Poča, kas pašvaldību vēlēšanās bija kandidāte uz mēra amatu, uzrunu sāka ar atvainošanos aģentūrai, jo savulaik viņa masu medijos paudusi negatīvu attieksmi un šaubas par spēju noorganizēt šādu lielu pasākumu.

Arī viņa uzsvēra, ka "ir ļoti viegli kaut ko likvidēt un sagraut, bet ļoti grūti ir veidot ko no jauna, un, ja Rīgas dome tomēr pieņems lēmumu likvidēt aģentūru, es stipri apšaubu, ka būs iespējams dibināt šādu spēcīgu komandu".

NRTVP priekšsēdētājs Ojārs Rubenis domnieku vēlmi likvidēt aģentūru uzskata par amorālu un norādīja, ka savulaik izjutis kaunu, kad kopā ar profesionāļiem bija jādodas uz Rīgas domi atbildēt "uz idiotiskiem jautājumiem". "Tā ir apbrīnojama tuvredzība neklausīt profesionāļus," viņš sacīja.

Rubenis norādīja, ka, viņaprāt, aģentūra ir jāsaglabā - varbūt tās vadītāja varētu nebūt Ingūna Rībena, jo viņa neesot "ērts cilvēks".

Savukārt aģentūras ģenerāldirektore Ingūna Rībena teica, ka visi svētku organizētāji ir gandarīti par labi padarīto darbu, un norādīja arī uz to, ka Valsts kontrole aģentūras darbā nav atradusi nevienu nepilnību.

Rībena pauda, ka visvairāk esot žēl un sāpot sirds par to, ka neviens nav izrādījis interesi par ārkārtīgi lielo apkopoto materiālu (uzfilmēts vien materiāls 95 stundu garumā) un par iegūto lielo pieredzi. "Visvairāk sāp sirds par to, ka notiek tik strauji likvidācija, bet nevienam nav intereses par uzkrāto pieredzi un bezgala plašo materiālu," viņa sacīja.

Tostarp, noslēdzot Rīgas 800 gadu jubilejas gadu, 18.decembrī Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā tiks demonstrēta 52 minūtes gara videofilma, kas ir emocionāls atskats uz trim jubilejas kulminācijas dienām.

Filmu lielā mērā var uzskatīt par laikmeta dokumentu, jo lielākā uzmanība tajā pievērsta cilvēkiem, kuri piedalījās pilsētas unikālajā astoņsimtgadu jubilejā. Filmas veidotāji rāda laikabiedrus - Rīgas svētku apmeklētājus, kā tie pauž emocijas, kā iesaistās notiekošajā, kā vēro grandiozo salūtu.

Tā kā klajā nākušas atsevišķas videokasetes ar Rīgas svētku norises atspoguļojumu, šajā videofilmā mazāka uzmanība pievērsta svinību māksliniecisko norišu atspoguļošanai.

BNS jau ziņoja, ka Rīgas domes Attīstības komiteja atbalstīja aģentūras "Rīga 800" likvidēšanu, jo aģentūras statūti neparedzot tās darbību pēc Rīgas jubilejas svinībām. Komiteja nolēma, ka līdz 10.janvārim domei jāieceļ aģentūras likvidators.

Aģentūras likvidāciju ierosinājis pilsētas izpilddirektors Māris Tralmaks, kura pienākumos ir sekot Rīgas pašvaldības uzņēmumu darbībai un tās atbilstībai uzņēmuma statūtiem.

Aģentūru "Rīga 800" izveidoja iepriekšējā sasaukuma domes laikā, lai organizētu Rīgas jubilejas svinības. Jaunā sasaukuma dome iecēla jaunus aģentūras pilnvarniekus, kas atbalstīja aģentūras statūtu grozījumus, kuri paredz aģentūras tālāko darbību, veidojot Rīgas pilsētas tēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!