Foto: LETA
Latvijas vēlētājiem beidzot pienācis laiks tikt ārā no bērnu autiņiem un sākt dzīvot pieaugušu cilvēku dzīvi, nevis ļaut, lai citi viņu vietā izdomā un izlemj, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" uzsver Romas katoļu baznīcas arhibīskaps metropolīts teoloģijas doktors Zbigņevs Stankevičs.

"Protams, vēlētājam šo izvērtēšanu veikt ir ārkārtīgi grūti. Jo tam ir vajadzīgs briedums, ir vajadzīga patstāvīga domāšana. Bet mēs esam uz to spējīgi," ir pārliecināts katoļu baznīcas līderis.

Viņš uzsver - jo vairāk vēlētāju domās un izvērtēs, jo kvalitatīvāks būs vēlēšanu rezultāts. "Jo mums ir daudz talantīgu, spējīgu cilvēku, kuri vēlas kaut ko darīt savas valsts un tautas labā. Bet diemžēl sanācis, ka līdz šim viņi nav bijuši vairākumā, nav spējuši sevi parādīt. Mums šie cilvēki ir jāatpazīst," norāda arhibīskaps.

"Tad, kad nāca neatkarība, likās – nu būs tās labās partijas, kuras gādās par leiputriju Latvijā. Bet izrādījās, ka nav nevienas, kura tajā leiputrijā ievestu. Noskaidrojās, ka partijas sastāv no reāliem cilvēkiem, kuri, nonākot pie varas, piedzīvo reālus kārdinājumus. Tie ir kārdinājumi uz valsts un citu rēķina iebāzt kaut ko kabatā, nokļūt pirmajā vietā un tikt apbrīnotam, pabraukāt par valsts naudu pat kopā ar ģimeni pa eksotiskām zemēm. Diemžēl liela daļa tos kārdinājumus neiztur. Tāpēc mums ir jāskatās ne tik daudz uz partijām, cik uz tiem cilvēkiem, kuri ir partijās. Jo ikvienā var atrast kā godīgus cilvēkus, tā blēžus. Jāmācās beidzot atšķirt blēžus no godīgiem cilvēkiem un jāsvītro ārā no sarakstiem blēži un tie, kuri nespēj izturēt kārdinājumus," aicina Stankevičs.

Tāpat, viņaprāt, vēlētāju labvēlību nav pelnījuši arī tie, "kam pa visiem Saeimā aizvadītajiem gadiem ne reizi nav bijis ko teikt, kas arī nevienu priekšlikumu nav izstrādājuši, bet tur atradušies tikai kā paklausīgi rīki, kā balsošanas mašīnas".

Arhibīskapst uzskata, ka "ārkārtīgi svarīgi ir divi kritēriji – godīgums un profesionālisms jeb darba kvalitāte". "Ja cilvēkam ir izglītība un augsts intelekts, bet zināms, ka viņš strādā tikai sava grupējuma vai savas partijas labā, tad nodara milzīgu postu. Tāpēc tam darbam jābūt kā sapārotam ar godīgumu, ar caurspīdīgumu," uzsver teologs.

Stankevicš uzskata, ka "piekāpties gadījumos, kad tas dod kaitējumu valsts vai tautas interesēm, patiesībā ir noziegums". "Mums nav nekritiski jāpieņem tas, ko no ārpuses uzspiež stiprākie. Bet daudz kas ir panākams, ja strādā ar galvu, un galvas Latvijā nebūt nav sliktākas kā bagātākajos Rietumos," uzsver arhibīsklaps.

Stankevičs norāda, ka "valdības un parlamenta uzdevums būtu patiešām ļoti nopietni domāt par to, lai ne tikai noturētu, bet arī mēģinātu atdabūt atpakaļ vismaz vienu daļu aizbraukušo". "No politiķiem gaidu, ka viņi nopietni domās par izglītības sistēmas pārveidi, lai tur bērni apgūtu vērtības un atbildības izjūtu," pauž katoļu baznīcas vadītājs, norādot: "Visiem skolēniem jādod iespēja iepazīties ar Bībeli, ar kristīgo mācību." "Skolēniem jādod kristīgā informācija jau no pirmajām klasēm, viņi jāizglīto par Eiropas kultūras saknēm, pamatiem un interpretācijas atslēgām. No vēstures mēs mācāmies atpazīt bijušo un prognozēt nākotni," uzskata arhibīskaps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!