Rīgas vēsturiskajā centrā būtu jāierobežo izklaides un komerciālajai industrijai raksturīgās uzbāzīgās un pārspīlēti krāsainās reklāmas, trešdien, diskutējot par Rīgas vēsturiskā centra nakts tēlu, nosprieda Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI).
Izgaismojuma jautājumi būtu jārisina vienlaikus ar fasāžu renovāciju un kontekstā ar ēkas arhitektūras būtību un pilsētas vietas raksturu, uzskata VKPAI.

Arhitekti nosprieduši, ka nepieciešams izstrādāt īpašu Rīgas izgaismojuma projektu pēc vienota scenārija, filozofiski pamatoti izraugoties objektus, kuri būtu īpaši izgaismojumi - ēkas, inženierbūves, pieminekļi, koki, ūdens spogulis un citi objekti.

”Rīgas vēsturiskā centra - Pasaules kultūras mantojuma vietas, nakts tēlu veidojot uz izgaismojuma konceptuālā projekta pamata, jāpanāk, lai neona un citas komerciālās reklāmas netraucētu pilsētas silueta un viduslaiku noskaņas uztveri Vecrīgā,” uzskata speciālisti.

Tāpat diskusijā norunāts, ka Rīgas vēsturiskā centra izgaismošanai jālieto ne tikai vēsturiskie gaismas ķermeņi vai to kopijas, bet arī kvalitatīva dizaina mūsdienu gaismas ķermeņi, kas saistīti ar moderno, piemēram, bezvadu tehnoloģijas ieviešanu. Arhitekti uzskata, ka izgaismojot Vecrīgu, mazinātos vidi degradējošas iespaids, kā arī gaisma palīdzētu orientēties pilsētā. “Rīgas vēsturiskā centra izgaismojumam jābūt gaumīgam un praktiskam, tam jārada tādu Rīgas noskaņu un estētisko kvalitāti, ar kuru varam lepoties,” teikts Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!