Foto: F64
Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) no Veselības ministrijas (VM) saņēmusi solījumus, ka, uzlabojoties stāvoklim tautsaimniecībā, iespējams, jau nākamā gada otrā pusē ārsti un medicīnas māsas varētu cerēt ne vien uz algu pieaugumu, bet arī finansējuma palielināšanu veselības aprūpes nozarei kopumā.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris portālam "Delfi" stāstīja, ka arodbiedrība arī saņēmusi solījumus no augstākajām amatpersonām – Valsts prezidenta Valda Zatlera, Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes (ZZS), kā arī veselības ministres Baibas Rozentāles (TP), kas visi ir ārsti, kā arī premjera Valda Dombrovska (JL), ka tiks "reanimēta cilvēkresursu attīstības programma", kas paredz darba samaksu veselības aprūpes sistēmā piesaistīt vidējai sabiedriskajā sektorā strādājošo algai ar attiecīgu koeficentu.

Piemēram, 2008.gadā vidējā alga tautsaimniecībā bija 479 lati, ārstu vidējā alga – 654 lati, bet medicīnas māsu – 392 lati. Savukārt šogad pēc budžeta grozījumiem ārstu alga samazināta līdz 524 latiem, medicīnas māsu – 314 lati mēnesī, kamēr vidējā alga tautsaimniecībā šā gada pirmajos sešos mēnešos samazinājusies tikai nedaudz un bijusi 471 lats.

Kā uzsver Keris, ja 2006.gadā ārstu algas tika aprēķinātas, par pamatu ņemot vidējo algu tautsaimniecībā ar koeficentu 1,5, tad šobrīd ārsta darba samaksa esot tikai par 10% lielāka nekā vidējā alga.

Pēc Kera teiktā, jau pēc nākamā gada budžeta pieņemšanas Veselības ministrija solījusies sākt darbu pie "cilvēkresursu programmas atdzīvināšanas"- lai gan visi iepriekšējie Ministru kabineta lēmumi šai jautājumā esot spēkā, reālā dzīve parāda to, ka programma netiekot pildīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!