Foto: DELFI
Arī daudzviet ārvalstīs svētdien tiek rīkoti dažādi pasākumi par godu Latvijas proklamēšanas 94.gadadienai, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) apkopotā informācija par Latvijas valsts svētkiem veltītajiem pasākumiem Latvijas pārstāvniecībās.

Svētdien dažādus pasākumus par godu valsts svētkiem rīko Grācas latviešu apvienība, Kanādas Latviešu centrs Toronto, Latviešu apvienība Gēteborgā, Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO, Ženēvā, Latvijas vēstniecība Zviedrijā un Zviedrijas Latviešu apvienība, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Latviešu draudze Īrijā un Latvijas Katoļticīgo misija Īrijā, biedrība ''Latviešu sabiedrība Korkā", Latviešu biedrībā Īrijā, Latvijas vēstniecība Dānijā un Latvijas vēstniecība Nīderlandē un latviešu biedrība "Latvija".

Austrijas pilsētā Grācā latviešu apvienība ar Latvijas vēstniecības Austrijā atbalstu rīkos svinīgu pasākumu. Valsts svētku svinības latviešu diasporai un latviešu draugiem Latvijas pastāvīgā pārstāvniecība ANO rīkos Ženēvā. Svinīgs pasākums latviešu diasporai Nīderlandē tiks rīkots arī Amsterdamā.

Kanādas Latviešu centrs Toronto svētdien rīko svētku pasākumus Toronto un Otavā. 18.novembra svinīgajā svētku pasākumā tautiešus uzrunās Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis. Toronto latviešu skolas "Valodiņa" skolēni sniegs kokles koncertu. Bērni uzstāsies ar jaunajām koklēm, kurām Latvijas vēstniecība palīdzēja nokļūt no Rīgas Kanādā.

Pasākuma goda viesis no Kanādas valsts puses būs Konservatīvās partijas deputāts Bernards Trotjē, kurš ir Kanādas-Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentārās sadraudzības grupas priekšsēdētājs Kanādas parlamentā.

Vakara noslēgumā Latvijas vēstnieks Juris Audariņš rīkos svētku pieņemšanu. Kanādas galvaspilsētā latvieši svinēs svētkus Otavas latviešu evaņģēliski luteriskās Miera draudzes namā. Muzikālu priekšnesumu sniegs soliste Rūta Auziņa un pianiste Karmena Svilane. Klātesošos ar referātu par Latvijas vēsturi iepazīstinās Toronto Universitātes vēstures profesors Jānis Langins.

Latvijas vēstniecība Zviedrijā un Zviedrijas latviešu apvienība Stokholmā organizē prāvestes Ievas Graufeldes dievkalpojumu Ādolfa Fredrika baznīcā. Tajā piedalīsies arī Stokholmas Latviešu koris. Pēc dievkalpojuma tautieši pulcēsies Latvijas vēstniecībā. Tāpat svētdien Latviešu apvienība Zviedrijas pilsētas Gēteborgas Hāgas baznīcā rīko mācītāja Imanta Alkšņa dievkalpojumu ar koklētāju piedalīšanos.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Latviešu draudze Īrijā un Latvijas Katoļticīgo misija Īrijā rīkot ekumenisko dievkalpojumu luterāņu un katoļu draudzēm Dublinā. Tāpat Dublinā notiks koncerts ar jauktā kora "eLVē", mūzikas studijas-skolas "Mazais letiņš", teātra studijas "Cita bedre" un skolas "Saulgriezīte" piedalīšanos. Savukārt Korkā par godu valsts svētkiem notiks koncerts un balle ar tautas deju kolektīva "Karbunkulis" piedalīšanos.

Latvijas vēstniecība Dānijā rīko valsts svētku svinību pasākumus Kopenhāgenā. Tie sāksies ar svinīgu piemiņas brīdi Vestres kapsētā un vainaga nolikšanu pie latviešu bēgļu pieminekļa. Dienas noslēgumā Kopenhāgenas tautas namā "Kilden" notiks svētku rīcības komitejas rīkots gadadienas pasākums, kurā aicināti piedalīties biedrības "Dānija - Latvija", Latviešu - dāņu biedrības Austrumu nodaļas pārstāvji, kā arī citi Kopenhāgenas apkaimē dzīvojošie latvieši un viņu ģimenes.

LETA jau ziņoja, ka ap Latvijas Republikas neatkarības proklamēšanas 94.gadadienu Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības ārvalstīs rīko svinīgus valsts svētku gadadienas pasākumus ārvalstīs dzīvojošajiem valstspiederīgajiem, ārvalstu diplomātiskā korpusa pārstāvjiem un Latvijas sadarbības partneriem. Šogad valsts svētku noskaņās tiek organizēti arī dažādi kultūras un mākslas pasākumi, tādējādi nodrošinot svētku un kopības sajūtu ārvalstīs esošajiem Latvijas diasporas pārstāvjiem un Latvijas draugiem.

ĀM piedāvā iespēju tās mājaslapā iepazīties ar Latvijas valsts svētku 94.gadadienai veltīto pasākumu kalendāru ārvalstīs, kā arī aplūkot jaunākos fotoattēlus no Latvijas pārstāvniecību ārvalstīs rīkotajiem svētku norises pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!