Latvijas ieslodzījuma vietu iemītnieki savās kamerās svētkus atzīmēs ar paštaisītu čefīru, bet cietumu klubos – ar videofilmām un administrācijas gādātiem pasākumiem, raksta “Neatkarīgā Rīta Avīze” (NRA).
Ziemassvētku vakarā sieviešu cietumu Iļģuciemā apciemoja garīdznieks, savukārt Vecgada vakarā. 31. decembrī sievietēm paredzēta diskotēka. Parasti Vecgada vakarā tiek rīkoti arī karnevāli, uz kuriem sievietes, ja vien grib, šuj maskas un karnevāla tērpus. Visbiežāk viņas izvēlas princešu un galma dāmu apģērbus. Bet bieži vien pasaka – ejiet ratā ar visiem saviem svētkiem! Uz diskotēku vīrieši netikšot aicināti, tā ka lustēšanās un dejošana būs tikai pašām.

Valmieras cietumā par svētku izjūtu jau kopš 1993. gada rūpējas norvēģi. Īstenojot projektu Nord Balt Prison, Norvēģijas Īlas cietuma kapelāns dažādos labdarības pasākumos, tirdziņos un koncertos savācis līdzekļus, par kuriem šogad Valmieras ieslodzītajiem sagādāts mielasts, stāsta NRA.

Katram ieslodzītajam pasniegta dāvaniņa. Cietuma teritorijā atrodas trīs svētku egles – zālē, cietuma kapelā un pagalmā. Valmieras cietuma kapelāns svētku laikam sarūpējis garīgās mūzikas koncertu. Garīgās mūzikas koncerti Valmieras cietumā notiekot samērā bieži, un ieslodzītie klausījušies mūziķus pat no Lielbritānijas, ASV, Austrālijas. Taču Vecgada vakarā nekāda svinēšana vairs nav ieplānota.

Matīsa cietumā svētkiem gatavoties sākuši jau 19. decembrī. Cietuma vadība noorganizējusi atvērto durvju dienu notiesāto tuviniekiem. Viesiem nodemonstrētas kameras, ieslodzīto sadzīves apstākļi, dots nogaršot cietuma zupu. 31. decembrī par godu svētkiem paredzēts Matīsa cietuma sporta spēļu noslēgums, bet 2000. gada 1. janvāri cietums atzīmēs ar hokeja maču starp notiesātajiem un apcietinātajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!