Foto: LETA
Covid-19 pandēmijas un rudenī īpaši strauji pieaugošās saslimstības Latvijā dēļ slimnīcās nonāk arvien vairāk pacientu ar šo slimību un tās izraisītajām komplikācijām, šajā nedēļā jau sasniedzot teju četrus simtus stacionēto pacientu slimnīcās vienlaikus. Tomēr, vērojot ik dienas publicēto statistiku par stacionēto un izrakstīto pacientu skaitu, portāls "Delfi" secināja, ka tieši nedēļas nogalēs izrakstīto pacientu skaits ir krietni mazāks nekā darbdienās, lai gan katru dienu slimnīcās nonāk vairāki desmiti Covid-19 pacientu.

Katru dienu rīta pusē Nacionālais veselības dienests savā profilā mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēsta, cik kopumā pēdējās diennakts laikā stacionēti jauni Covid-19 gadījumi un cik pacientu, kuriem bija šāda diagnoze, izrakstīti. Tā 17. novembrī ziņots par 43 stacionētiem un 47 izrakstītiem; 16. novembrī par 47 stacionētiem un 0 izrakstītiem; 15. novembrī par 27 stacionētiem un 10 izrakstītiem.

Piemēram, pēdējo nedēļu laikā katru dienu stacionēti vairāki desmiti Covid-19 pacientu un izrakstīto skaits darba dienās mērāms vairākos desmitos, bet brīvdienās dažkārt noslīd līdz nullei. Tā 14. novembrī ziņots, ka diennakts laikā izrakstīti 36 pacienti; 13. novembrī – 25; 12. novembrī – 30; 11. novembrī – 41; 10. novembrī – 41; 9. novembrī – 2; 8. novembrī – 0; 7. novembrī – 50; 6. novembrī – 18; 5. novembrī – 30; 4. novembrī – 30; 3. novembrī – 22; 2. novembrī – 10; 1. novembrī – 0; 31. oktobrī – 24; 30. oktobrī – 20; 29. oktobrī – 18.

Otrdien, 17. novembrī, preses konferencē pēc Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kārtējās kopsēdes, kuras laikā valdības pārstāvji uzklausīja arī informāciju par slimnīcu noslodzi, "Delfi" uzdeva jautājumu veselības ministrei, vai pie lielā slimnieku pieplūduma Covid-19 laikā šāda izrakstīšanas kārtība un situācija nerada apgrūtinājumu slimnīcām ar vienlaikus pārāk lielu cilvēku pieplūdumu.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) atbildēja, ka Veselības ministrija neregulē veidu, kā slimnīcas uzņem vai izraksta pacientus. "Mēs esam novērojuši, ka ne vien Covid-19 pacientus, bet arī pacientus ar citām diagnozēm slimnīcas izraksta kuplākā skaitā piektdienās un sestdien, svētdien pacientu kustība ir gausāka. Tas ir bijis tradicionāli gadiem un ne tikai Covid-19 pacientiem. Acīmredzot, tas ir saistīts ar to, ka slimnīcās arī plānveida pakalpojumus brīvdienās sniedz krietni mazāk vai nesniedz vispār, bet pamatā strādā ar akūtiem pacientiem, kuri tiek uzņemti, vai ar tiem, kas jau ir slimnīcā iestājušies ātrāk un kuriem nepieciešama ārstēšana un aprūpe," atzina ministre.

Atbildot uz precizējošu "Delfi" jautājumu, vai Covid-19 krīzes laikā ministrija neplāno ieteikt slimnīcām mainīt kaut ko slimnieku izrakstīšanas kārtībā, Viņķele atbildēja, ka izrakstīšana nav administratīvi regulējama, un tas notiek, tikai un vienīgi vērtējot pacienta stāvokli.

"Tas, ko gan veicinām, ir, lai pārved pacientus no augstāka līmeņa slimnīcas uz zemāka aprūpes līmeņa slimnīcu, tikko tas ir iespējams," norādīja ministre.

Jau ziņots, ka Latvijas slimnīcās aizvadītajā diennaktī stacionēti 43 Covid-19 slimnieki, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija.

Kopā stacionāros ārstējas 379 pacienti – 363 ar vidēji smagu slimības gaitu, 16 ar smagu slimības gaitu.

Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 47 pacienti, bet kopā – 819 pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!