Foto: LETA

Arī cilvēkiem, kuri ir pārslimojuši Covid-19 būs jāvelk sejas maskas, piektdien pēc ārkārtas valdības sēdes medijiem paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Iepriekš veiktajos Ministru kabineta noteikumu grozījumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai bija noteikti vairāki izņēmumi, personām, kuras var nevilkt sejas masku tam obligāti noteiktajās vietās.

Līdz šim tie bija bērni līdz 13 gadu vecumam (no 13 gadiem sejas maska ir jālieto), cilvēki ar acīmredzamiem kustību traucējumiem, kas apgrūtina maskas uzlikšanu, cilvēki ar psihiskās veselības traucējumiem, kuru dēļ trūkst spēju vai iemaņu sejas maskas lietošanai, kā arī personas, kuras ir slimojušas ar Covid-19 un ir izveseļojušās (jābūt dokumentiem, kas to apliecina).

Piektdien apstiprinātie grozījumi nosaka, ka personām, kas ir pārslimojušas Covid-19, sejas maskas tomēr būs jālieto.

Viņķele norādīja, ka Veselības ministrijas (VM) eksperti uzskatījuši – tie cilvēki, kuri ir pārslimojuši Covid-19, var nelikt maskas. Tomēr valdības sēdē iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) norādījis, ka tas sarežģī darbu policistiem, jo viņiem ir jāprasa uzrādīt attiecīgo apliecinājumu.

Tāpēc, samērojot sarežģītību situācijām, kurās policistiem jāvaicā un cilvēkiem pie sevis jātur šāds Covid-19 izslimošanas apliecinājums, ērtības labad nolemts, ka arī šiem cilvēkiem būs jānēsā maskas, norādīja Viņķele.

Valdības sēdē Ģirģens izteicās, ka nav skaidrs, kāpēc divas dienas pēc iepriekšējo grozījumu apstiprināšanas, jāsamazina pulcēšanās skaits vēlreiz. Viņš sacīja, ka tādā veidā aizstāv mazos un vidējos uzņēmējus. Viņš arī aicināja kolēģus būt konsekventiem un pieņemt vienādus ierobežojumus visiem, neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir slimojis ar Covid-19 vai nav. "Citādi man arī nav skaidrs, ko tā pašvaldības policija darīs – skraidīs, meklēs cilvēkus, esi slimojis, neesi slimojis."

"Uzliekam par pienākumu visiem slēgtajās telpās nēsāt sejas aizsegus", rosināja Ģirģens.

Diskusijas raisījās arī par pienākuma uzlikšanu skolotājiem obligāti vilkt sejas maskas.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uz to atbildēja, iesakot skolotājiem vilkt maskas, kad tiekas ar citiem skolotājiem, piemēram, starpbrīžos skolotāju istabās, kā arī, ejot pa skolas gaiteņiem.

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) skeptiski raudzījās uz ieteikumu maskas vilkt arī vadot stundas, tomēr piekrita ieteikumam tās lietot ārpus stundām – satiekoties ar citiem skolotājiem koptelpās un arī gaiteņos.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 straujo izplatību piektdienas, 23. oktobra, Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika pieņemti Veselības ministrijas (VM) sagatavotie noteikumu grozījumi, kas paplašina sejas masku lietošanu sabiedriskās vietās, paredzot, ka tās lieto ne tikai vietās, kur netiek ierobežots cilvēku skaits, bet visās sabiedriskās vietās, tai skaitā arī tur, kur cilvēki atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās.

Jau vēstīts, ka pēdējā diennaktī veikti 5726 Covid-19 testi, reģistrēti 250 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī viena persona mirusi, liecina SPKC apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!