Foto: Saeimas administrācija

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars izteicis šaubas par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) atlaišanas tiesisko pamatojumu.

Dzintars norādīja, ka iesniegumā par NEPLP atlaišanu ir atsauce uz Valsts kontroles (VK) konstatētajiem pārkāpumiem NEPLP darbībā, bet atlaišanas pamatojumā uzsvērts amatpersonu reputācijas faktors.

"Nav saprotams, vai visām [NEPLP] amatpersonām ir konstatēti saimnieciski pārkāpumi. Tāpat nav skaidrs, vai atbildīga ir viena vai vairākas amatpersonas, vai arī pie vainas ir NEPLP kapacitātes trūkums," sacīja Dzintars.

Viņš norādīja - kamēr nav bijusi kvalitatīva diskusija par vairākiem neatbildētiem jautājumiem, NA pagaidām nevēlas paust uz emocijām balstītu viedokli par NEPLP atlaišanu.

Jau ziņots, ka iepriekš šaubas par NEPLP atlaišanas tiesisko pamatojumu izteikuši vairāki deputāti, kā arī Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere un Juridiskās komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš (NA).

Četru Saeimas frakciju vadītāji ir parakstījuši iesniegumu par NEPLP atlaišanu.

Iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījuši - Solvita Āboltiņa un Kārlis Šadurskis no "Vienotības", Augusts Brigmanis, Andris Siliņš un Ingmārs Līdaka no Zaļo un zemnieku savienības, Artuss Kaimiņš, Mārtiņš Bondars, Mārtiņš Šics un Dainis Liepiņš no Latvijas Reģionu apvienības, Inguna Sudraba un Gunārs Kūtris no partijas "No sirds Latvijai".

Deputāti atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantu, ka var atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja ir konstatēti apstākļi, kas viņam liedz par tādu būt. "Tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata," pausts iesniegumā.

Saeimas prezidijs iesniegumu nodevis Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai lēmumprojekta sagatavošanai un virzīšanai uz Saeimas sēdi. Komisija iesniegumu par NEPLP atlaišanu vērtēs 2.jūlijā. Ja komisija virzīs lēmumprojektu uz balsojumu Saeimā, tad balsojums varētu notikt parlamenta ārkārtas sēdē 8.jūlijā.

VK secinājusi, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem apmēram viena miljona eiro apmērā, norādīts iesniegumā. Neesot arī nodrošināta dotācijas izlietojuma uzskaite komerctelevīzijām, kas nodrošina sabiedrisko pasūtījumu. VK arī konstatējusi vāju kontroles sistēmu par komandējumiem.

Latvijas Radio kanālā "pieci.lv" tiek atskaņoti raidījumi, kas satur necenzētu leksiku un neatbilst likumam, sacīts iesniegumā.

NEPLP ir autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Saeimā tika apstiprināta padomes piektā locekle - Dace Ķezbere.

Esošās padomes pilnvaras ir līdz 2017.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!