1.jūlijā spēkā stājušies grozījumi Satversmes tiesas likumā, kas paredz paplašināt to personu loku, kam ir tiesības vērsties ar pieteikumu Satversmes tiesā. Grozījumi šādas tiesības paredz arī privātpersonām.
Iedzīvotāji tiesā varēs vērsties tikai tādā gadījumā, ja būs pārkāptas Satversmē noteiktās tiesības, kā arī jau iepriekš būs izsmeltas visas pārsūdzēšanas iespējas. Tiesības vērsties Satversmes tiesā būs arī tiesām, ja tās kādas lietas izskatīšanas laikā konstatēs kādas normas neatbilstību Satversmei. Uz normu neatbilstībām tiesas procesa laikā varēs norādīt procesa dalībnieki.

Tiesnesim šādā gadījumā pašam personīgi nevajadzēs uzstāties tiesas sēdē, jo šīs lietas izskatīšot rakstveida procesā. Tāpat tiesā var vērsties zemesgrāmatas nodaļas tiesnesis un iespējas paplašinātas arī pašvaldībām un Valsts cilvēktiesību birojam.

Līdz šim tiesības vērsties Satversmes tiesā bija Valsts prezidentam, Valsts kontroles padomei, Saeimai, Ministru kabinetam, ģenerālprokuroram, pašvaldības domei un ne mazāk kā 20 Saeimas deputātiem, kā arī Cilvēktiesību birojam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!