Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pieaugot Covid-19 gadījumu skaitam Latvijas kaimiņvalstīs, līdz piektdienai arī Igaunija varētu tikt iekļauta to valstu sarakstā, no kurām atgriežoties ir jāievēro divu nedēļu pašizolācija, tā trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Covid-19 saslimšanas rādītājs pasaules valstīs strauji pasliktinās, kas dod pamatu iekļaut Lietuvu un Igauniju "dzeltenajā sarakstā", kur jāievēro piesardzība ceļojuma laikā un pēc atgriešanās arī jāatrodas divu nedēļu pašizolācijā. "Arī Igaunijas rādītājs tuvojas šim ciparam un, iespējams, ka tas piektdien sasniegs robežvērtību 16," pieļāva Perevoščikovs. Lietuvā šis rādītājs otrdien jau bija 16,8 inficēšanās gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, viņš norādīja.

"Šī vērtība, kas ir četras reizes lielāka nekā Latvijai, ir vērā ņemama", uzsvēra SPKC pārstāvis, analizējot saslimušo skaita pieaugumu Igaunijā.

Galvenais Latvijā konstatēto saslimšanas gadījumu avots ir ceļojumi – to kopējais īpatsvars pret visiem atklātajiem Covid-19 gadījumiem ir 33%, norādīja epidemiologs. Visbiežāk šie inficēšanās gadījumi ir saistīti ar ceļojumiem no Lielbritānijas, Ukrainas, Krievijas, Igaunijas un Francijas.

Perevoščikovs uzsvēra, ka Latvijā jau divus mēnešus pēc kārtas pieaudzis testu skaits – ja sākumā tie bija vidēji 1500, tad pagājušajā nedēļā tie bija vidēji 1900 testi dienā. Pozitīvo testu skaits paliek iepriekšējās robežās, apmēram 0,4%. Arī pozitīvo rezultātu skaits svārstās no 15 līdz 56 Covid-19 pozitīviem gadījumiem nedēļas laikā, bet bez īpašas pieauguma tendences, skaidroja epidemiologs.

"Latvijā ir zemākā Covid-19 saslimstības tendence Eiropas Savienības valstu vidū, šo rādītāju saglabājam gandrīz divas nedēļas. Šobrīd Latvijā ir 4,2 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem divu nedēļu laikā," uzsvēra Perevoščikovs.

Kopumā Eiropas Savienībā (ES) saslimstība palielinājās trīs reizes divu mēnešu laikā – ja pirms diviem mēnešiem saslimstība ar Covid-19 Eiropā bija mērāma vidēji 16 gadījumos uz 100 000 iedzīvotājiem, tad šobrīd šis rādītājs ir pieaudzis līdz 46 gadījumiem. "Mūsu rādītājs 4,2 ir faktiski desmit reizes zemāks nekā vidēji ES," norādīja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā veikti 2532 Covid-19 testi un reģistrēti divi jauni saslimšanas gadījumi, vēsta SPKC.

Kopumā Latvijā veikti 256 350 izmeklējumi, saslimušas 1406 personas un 1173 izveseļojušās, 34 mirušas.

Pēdējās diennakts laikā nav stacionētu pacientu ar Covid-19. Kopā stacionāros ārstējas pieci pacienti, četri ar vidēji smagu, viens ar smagu slimības gaitu.

Kopā no stacionāra izrakstīti 205 pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!