Foto: LETA

Arī Jaunjelgavas un Iecavas novadu domes lēmušas vērsties Satversmes tiesā (ST), apstrīdot plānoto pašvaldību reformu, noskaidroja aģentūra LETA.

Jaunjelgavas novada domes deputāte un sabiedrisko attiecību speciāliste Evija Vectirāne (ZZS) klāstīja, ka aizvadītajā domes sēdē pieņemts lēmums vērsties ST, apstrīdot Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu, kur plānots grozīt pašreizējas novada robežas.

"Pirms gada mēs veicām iedzīvotāju aptaujas, pārliecinošs iedzīvotāju vairākums izteica vēlmi saglabāt pašreizējās novada robežas," lēmumu vērsties ST pamatoja domes pārstāve.

Savukārt Iecavas novada domes deputāti pieņēma lēmumu vērsties ST ar pieteikumu atzīt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma 13. punktu, kas paredz Iecavas pagasta un Iecavas pilsētas iekļaušanu Bauskas novadā, par neatbilstošu Satversmei un Eiropas vietējo pašvaldību hartai.

"Novada iedzīvotāji pauduši atbalstu Iecavas novada kā patstāvīgas Latvijas Republikas administratīvās teritorijas saglabāšanai, tādēļ pašvaldībai ir pienākums pārstāvēt iedzīvotāju intereses," skaidroja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Lelde Podniece-Jostmane.

Jau ziņots, ka ST vērsušies vairāki novadi, kur apstrīd administratīvi teritoriālo reformu. Tā Kandavas novada pašvaldība ST cenšas panākt novada saglabāšanu, Salas novads iebilst pret pievienošanu Jēkabpilij, Limbažu novads - pret Skultes pagasta iekļaušanu Saulkrastu novadā. Savukārt Salacgrīvas vietvara uzskata, ka Salacgrīvas novada iekļaušana Limbažu novadā faktiski likvidē Salacgrīvas novadu kā atsevišķu, patstāvīgu teritoriālu vienību ar savām pašnoteikšanās tiesībām un pārvaldi, būtiski samazinot Salacgrīvas novada iedzīvotāju tiesības regulēt savu dzīvi un saglabāt savu lokālo identitāti, tādēļ iesniegusi pieteikumu ST.

Bet Alsungas novada deputāti nolēmuši iesniegt Satversmes tiesā pieteikumu par Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikumā noteikto, kas paredz Alsungas novada iekļaušanu Kuldīgas novadā, atzīšanu par prettiesisku. Tiesā vērsusies arī Inčukalna, Alojas, Rugāju, Varakļānu, Rundāles un Ikšķiles pašvaldība.

ST pagaidām ir pieņēmusi tikai Limbažu novada iesniegto prasību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!