Foto: LETA

Saistībā ar tā dēvēto oligarhu sarunu procesu atbildība jāuzņemas arī ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Atbildot uz jautājumu, vai Valsts prezidents var nosaukt vēl kādas konkrētas personas, kurām būtu jāvērtē sava atbildība saistībā ar "oligarhu lietu", Vējonis sacīja, ka tas ir jādara pilnīgi visām procesā iesaistītajām personām. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tādēļ atbalsta Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, kas būtu viena no formām, kurā var izvērtēt iesaistīto, tostarp valsts institūciju atbildību konkrētajā gadījumā un nākt ar kādiem priekšlikumiem.

"Ja šīs izmeklēšanas gaitā tiek atzīts, ka kāds ir nolaidīgi veicis savu darbu, tad ir procedūras, kādā veidā tālāk rosināt jautājumus par šo personu novērtējumu un atbilstību ieņemamajam amatam," piebilda Vējonis.

Savukārt, sniedzot atbildi uz jautājumu par to, vai laikā, kad Vējonis bijis ZZS priekšsēdētājs un virzījis Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") Ministru prezidenta amatam, viņš ir nojautis par šādu sarunu esamību, Vējonis atbildēja noraidoši. "Kā var zināt, kas un kur notiek, un kas un ko runā? Sarunas notiek katru dienu, par dažādiem jautājumiem. Politiķi tiekas un runājas, un process notiek," teica Valsts prezidents.

Pēc viņa domām, katrai "oligarhu sarunu" procesā iesaistītajai personai ir pašai jāsaprot sava loma un jāizdara savi secinājumi par to, kas ir vai nav noticis.

Pārbaudēs, ko KNAB veic vai veiks, ir jāvērtē arī, kādā veidā notikusi izmeklēšana konkrētajā lietā, uzsvēra Vējonis. Viņš piebilda, ka gadījumā, ja ir kādas problēmas, tad tās jānovērš vai jāpilnveido likumdošana, ja nepieciešams.

Valsts prezidents skaidroja, ka Nacionālās drošības padome (NDP) vienojusies, ka nākamajā sēdē atkal tiks uzklausīts, kā sokas tām institūcijām, kuras veic papildus izmeklēšanas saistībā ar "oligarhu lietu". "Protams, turēsim roku uz pulsa," apliecināja Vējonis.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents trešdien aicināja pilnīgi ikvienu tā dēvētajās oligarhu sarunās iesaistīto personu, īpaši amatpersonas, izvērtēt savu lomu sarunās un skaidrot sabiedrībai savu rīcība, uzņemoties atbildību par to.

NDP sēdē tika panākta vienošanās, ka jāturpina vērtēt "oligarhu sarunu" saturs un visi ar to saistītie notikumi. Vējonis arī izteica atbalstu Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidei un aicināja Saeimas deputātus nekavēties ar tās izveidošanu. Viņš mudināja lēmumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas veidošanu pieņemt jau kādā no jūlijā gaidāmajam Saeimas ārkārtas sēdēm.

Tāpat Vējonis un Kučinskis tikšanās laikā šodien apsvēruši iespēju izveidot ekspertu grupu, kas izvērtētu tiesībsargājošo iestāžu darbību un efektivitāti.

Savukārt aptuveni 150 cilvēki ceturtdien Rīgā bija pulcējušies piketā pie Ģenerālprokuratūras, lai pieprasītu ģenerālprokurora atkāpšanos saistībā ar "oligarhu sarunām" un to izmeklēšanu, bet Jaunā konservatīvā partija (JKP) saistībā ar publiskotajām "oligarhu lietas" sarunām šodien no plkst.18 laukumā pie Rīgas pils rīkos tautas sapulci par tiesiskumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!