Arī Latvijas ķirurgi nav apmierināti ar darba samaksu un prasīs valdībai palielināt algu.
Pretējā gadījumā ķirurgi no nākamā gada janvāra varētu pāriet strādāt tikai uz slodzi un pilnībā pārtraukt plānveida operācijas.

Ķirurgi kopā ar anesteziologiem jau no 1.novembra ir samazinājuši darba apjomu un tiek sniegta tikai neatliekamā palīdzība, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Ķirurgu asociācijas (LĶA) prezidents Gunārs Purmalis. Slimnīcās, kas sniedz tikai plānveida palīdzību, samazināts palīdzības sniegšanas apjoms līdz 30%. Iespējams, no 1.janvāra ķirurgi nesniegs arī maksas plānveida pakalpojums, pieļāva Purmalis.

Ja ķirurgi nolems no nākamā gada sākuma samazināt darba apjomu līdz vienai slodzei, būs apgrūtināta arī neatliekamās palīdzības sniegšana, sacīja Purmalis.

Latvijā ir apmēram 310 ķirurgu, kas strādā pusotru un divas slodzes, bet vairākās pilsētās ķirurgi vispār nav. Piemēram, uz Aizputes slimnīcu strādāt brauc ķirurgs no Rīgas, Limbažos ir tikai viens ķirurgs, bet Saldū neviena.

Rīt, 3.novembrī, plkst.17 Rīgas Stradiņa universitātē notiks LĶA sanāksme, kurā plānots lemt par prasībām valdībai un par iespējamām protesta akcijām.

Plānots pārrunāt vēlamās algas apmēru. Patlaban ķirurgi vēl nav vienojušies par konkrētu summu, taču tā nekādā gadījumā nebūs mazāka par anesteziologu prasīto, sacīja Purmalis. Anesteziologi tikai veic narkozi, mēs veicam pārējo darbu, norādīja LĶA prezidents.

Viņš atgādināja, ka visiem medicīnas darbiniekiem ir vienotas problēmas, tāpēc arī valdībai ir jārisina visu mediķu darba samaksas jautājums, nevis tikai jāpalielina anesteziologu darba algas.

"Ķirurgi arī grib dzīvot, arī viņu skaits Latvijā samazinās un tiek izglītoti pārāk maz jaunie speciālisti," sacīja Purmalis.

LĶA aicinās Veselības ministriju risināt arī citas problēmas - izstrādāt ķirurgu algas standartus, noteikt pacientu skaitu uz vienu ķirurgu un izstrādāt darba standartus. Patlaban uz vienu ķirurgu ir 20 līdz 30 aprūpējamie pacienti. Tas ir daudz par daudz, normāli būtu astoņi līdz desmit pacienti uz vienu ārstu, uzskata Purmalis.

Viņš norāda, ka nepieciešams arī izskaust bezalgas nodarbinātību, kas patlaban tiek praktizēta dažās lielajās slimnīcās.

Kā ziņots, jau otro dienu anesteziologi gandrīz visās Latvijas slimnīcās samazinājuši darba apjomu un nodrošina tikai neatliekamo palīdzību. Akcija tiks turpināta tik ilgi, līdz ārsti anesteziologi saņems 500 latus "uz rokas". Tādējādi algai pirms nodokļu nomaksas par slodzi būtu jāsasniedz 730 lati.

Saskaņā ar Veselības ministrijas aprēķiniem, lai nākamgad palielinātu visu ārstu vidējo darba samaksu līdz 500 latiem, kā arī palielinātu darba samaksu pārējiem medicīnas darbiniekiem, no valsts budžeta papildus pašreizējam finansējumam būtu nepieciešami 90 miljonu latu.

Patlaban Latvijā vidējā darba samaksa ārstam ir 290 lati, vidējam medicīniskam personālam - 169 lati, bet jaunākam medicīnas personālam - 121 lats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!