Foto: stock.xchng
Pēdējo drošības auditu VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), pa kurā radušos drošības "caurumu" pie nezināmām personām, iespējams, nonākuši vairāk kā septiņi miljoni dokumentu par nodokļu maksātājiem, uzņēmums "KMPG Baltics" veicis 2008.gada rudenī, un kopš tā laika nav bijis iesaistīts sistēmas gala versijas radīšanā, portālu "Delfi" informēja uzņēmums.

"Pēc 2008. gada novembra "KPMG" nav sniedzis nekādus pakalpojumus VID saistībā ar EDS programmu un nav bijis iesaistīts minētās sistēmas gala versijas ieviešanā, kā arī nav sniedzis konsultācijas saistībā ar šās sistēmas pārnešanu no testa vides uz ekspluatācijas vidi," portālam "Delfi" norāda "KPMG Baltics" - viens no uzņēmumiem, kas minēts kā VID datu bāzes un sistēmas testētājs.

"KPMG Baltics" akcentē, ka VID EDS drošības pārbaudi veicis laikā no 2008. gada septembra līdz 2008. gada novembrim.

No tālākiem komentāriem "KPMG Baltics" atturas. Īsu komentāru, noraidot sevi kā vienu no sistēmas testētājiem, pirmdien sniedza arī "Ernst&Young" - otrs uzņēmums, kas bija minēts kā sistēmas auditors.

Sistēmas izstrādātāja a/s "Dati", ko pēcāk pārņēma "Exigen Services Latvia", toreizējais vadītājs Valdis Lokenbahs laikrakstam "Dienas Bizness" norādījis, ka "caurums" EDS nevarēja būt apzināti radīts. Visticamāk, ka tā bijusi cilvēciska kļūda, kas gan bija jāatklāj pārbaudēs. Lokenbahs norādījis, ka grūti pateikt, vai kļūda pastāvējusi jau no sistēmas radīšanas brīža, vai ieviesusies vēlāk.

Valsts ieņēmumu dienesta pārstāve Agnese Grīnberga portālam "Delfi" skaidroja, ka "KPMG Baltic" VID EDS pārbaudi veica 2007. un 2008. gadā. Pēcāk sistēmu testēja tās izstrādātājs un pilnveidotājs "Exigen Services Latvia". Proti, kad mainās normatīvie akti, VID lūdz "Exigen Services Latvia" pārmaiņas ieviest sistēmā, kuras pirms galīgas ieviešanas testē gan "Exigen Services Latvia", gan pats dienests.

Jau vēstīts, ka svētdien atklātībā nāca ziņas, ka "cauruma" dēļ VID EDS kāda vēl nenoskaidrota cilvēku grupa, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju, ieguva vairāk nekā septiņus miljonus dokumentu datu no VID sistēmas. Šī informācija aptver ziņas par atalgojumu valsts un privātajās institūcijās, kā arī biznesa komercinformāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!