Foto: LETA
Saeimā iesniegts "Latvijas Sarkanā Krusta" (LSK) saraksts ar vairāk nekā 30 ēkām, ko organizācija vēlas atgūt, ceturtdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Tās ir 10 slimnīcas, četras sanatorijas, protēžu rūpnīca, un citas ēkas, informēja raidījums.

"Mēs tā simboliski izsakāmies, ka mums Otrais pasaules karš vēl nav beidzies. Kā notika šī nacionalizācija okupācijas laikā, tad pēc tam, atjaunojoties brīvvalstij, mūsu ziņā, īpašumu ziņā, nekas nav mainījies," raidījumam pavēstīja LSK prezidents Viktors Jaksons.

LSK nevēloties principāli atgūt visas ēkas, un sola respektēt pircējus, tāpat organizācija gatava dārgos neatgūtos īpašumus iemainīt pret ēkām, kurās jau patlaban noris LSK darbība, vēstīja raidījums.

"Mēs esam gatavi uz kompromisimiem, uz sarunām, uz maiņu. Mūsu, it sevišķi reģionālās komitejas, ir daudzviet īrētās telpās, kuras acīm redzot nav valstiski un pašvaldībām tik ļoti nepieciešams. Mēs maksājam īres maksu. Tās mēs varētu saņemt maiņas kārtībā," raidījumam norādīja Jaksons.

"Panorāma" informē, ka līdzīgi rīkoties un atgūt ēkas vēloties arī aizsargi un brīvprātīgie ugunsdzēsēji. Savukārt "Latvijas ārstu biedrība" savā īpašumā vēloties iegūt Augusta Reinberga celto namu Skolas ielā 3, Rīgā, kas tai vēsturiski neesot piederējis, taču tajā šobrīd darbojas daudzas mediķu organizācijas.

Jau ziņots, ka ceturtdien Saeima izskatīšanai komisijās nodeva piecus likumprojektus, kas paredz piecu nekustamo īpašumu nodošanu ebreju kopienai.  Likumprojekti paredz bez atlīdzības nodot ebreju kopienai trīs īpašumus Rīgā, savukārt Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei bez atlīdzības nodot īpašumu Jūrmalā un Kandavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!