Valdību veidojošo frakciju koalīcijas padome pirmdien pilnvaroja "Tēvzemei un Brīvībai"\LNNK paziņot sociāldemokrātiem, ka tā par optimālāko uzskata visu trīs valdības partiju un sociāldemokrātu kombināciju Rīgas domē, atzinis "tēvzemiešu" līderis Māris Grīnblats.
"Citiem koalīcijas partneriem bija grūti atrast būtiskus iebildumus pret koalīciju ar sociāldemokrātiem," teica Grīnblats.

Par koalīcijas lēmumu otrdien tikšot informēti sociāldemokrāti un viss ir atkarīgs no tā, vai viņi vēlēsies veidot koalīciju ar visām trim valdošajām partijām.

"Tēvzemieši" arī informēja koalīciju par savu Rīgas mēra amata kandidātu Andri Ārgali, kuru abas pārējās valdības frakcijas apspriedīs valdēs. Tomēr koalīcijas padomes sēdē Tautas partijas līderis Andris Šķēle atzinis, ka ir nepieciešams redzēt arī sociāldemokrātu piedāvājumu mēra amatam.

"Sociāldemokrātu mēra kandidāts var būt tik spēcīgs, ka varētu būt grūti iebilst pret to," sacīja Grīnblats. Viņš arī pieļāva iespēju, ka tuvākajā laikā tiks sāktas sarunas ar Latvijas Zemnieku savienību (viena vieta) un Latvijas Zaļo partiju (divas vietas) par viņu deputātu piesaistīšanu koalīcijai, bet piezīmēja, ka vispirms jāsagaida rezultāti par personālijām, kas ievēlētas.

Šķēle BNS sacīja, ka pilnībā pieļauj iespēju sadarboties ar sociāldemokrātiem, taču saskata zināmas problēmas sadarbības līguma saskaņošanas laikā. Viņa vadītā Tautas partija līdz ar pārējām koalīcijas partnerēm paralēli konsultēsies arī ar mazajām partijām, kas ieguvušas pa vienai divām vietām, taču ilglaicīgai darbotiesspējīgai valdošajai koalīcijai Rīgas domē ir nepieciešams sociāldemokrātu atbalsts.

Šķēle apliecināja, ka koalīcijas partneri par sadarbību Rīgas domē ir "panākuši nelaužamu vienošanos", bet sarunas ar sociāldemokrātiem un mazajām partijām varēs uzsākt jau pēc personāliju noskaidrošanas, kas domē ievēlēts.

Jāatgādina, ka pirms šā lēmuma LSDSP un TB/LNNK jau bija tikušās un “stingri vienojušās, ka var strādāt kopā”. "Mēs stingri vienojāmies, ka varam strādāt kopā pozīcijā un arī par to, ka mēs bezsāpīgi uzņemsim to, ka abas puses pretendēs uz Rīgas mēra vietu," sacīja LSDSP priekšsēdētājs Juris Bojārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!