Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Mediķi plāno rīkot streiku kopā ar pedagogiem aprīļa beigās, piektdien, 10. martā, "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" intervijā ar Olgu Dragiļevu sacīja Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece.

"Mēs ļoti cerējām, ka deputātiem un valdībai būs gaišāki prāti," viņa pauda. "Mēs esam šokā, ka cilvēki nedzird, negrib, nesaprot," sacīja Aizsilniece, paužot, ka mediķi šoreiz ir gatavi streikot, kā bija jau apvienojušies 2019. gadā.

"Izglītībai mēs līdzekļus nevaram atrast un veselības aprūpei arī," viņa noteica.

Ņemot vērā samilzušās problēmas un piešķirto nepietiekamo finansējumu veselības nozarei, arī mediķi plāno streikot, sacīja Aizsilniece, konkrētas detaļas vēl neatklājot, jo šāds lēmums pieņemts iepriekšējā dienā.

Kā paziņojumā medijiem iepriekš norādīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku asociācijas (LIZDA) preses pārstāve, padome trešdien nolēmusi dot valdībai laiku līdz 15. martam, lai tomēr dažādos normatīvajos aktos iestrādātu grozījumus par streika prasību izpildi.

Ja mēneša laikā tas netiks izdarīts, tad 24. aprīlī ar vērienīgu protesta gājienu tiks uzsākts pedagogu streiks visā Latvijā.

Jau ziņots, ka pērn LIZDA draudēja ar streiku, ja netiks palielināts pedagogu atalgojums un sabalansēta skolotāju slodze.

Streika priekšvakarā arodbiedrība un tā laika valdība nonāca pie kompromisa un vienojās, tāpēc noteiktais streiks tomēr nenotika.

Tomēr 2023. gada valsts budžeta projektā arodbiedrība neatrod skaidru un nepārprotamu finansējumu izteikto solījumu īstenošanai, iepriekš norādīja LIZDA.

Iepazīstoties ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) veiktajiem finanšu ietekmes aprēķiniem, LIZDA patreiz secina, ka finansiālais segums pedagogu darba samaksas pieauguma un darba slodzes sabalansēšanas nodrošināšanai ir nepietiekams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!