Foto: Publicitātes foto

Kultūras ministre Dace Melbārde (NA) no 20. līdz 24. janvārim atradīsies darba vizītē Davosā, kur piedalīsies Pasaules Ekonomikas forumā, kā arī kultūras ministru konferencē, lai Eiropas kultūras mantojuma gada ietvaros diskutētu par arhitektūras nozīmi cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošanā, portālu "Delfi" informēja ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Ginta Bormane.

Tāpat ministrei darba vizītes laikā plānota divpusējā tikšanās ar Šveices prezidentu un kultūras ministru Alenu Berse, kuras laikā amatpersonas pārrunās abu valstu sadarbību kultūras mantojuma saglabāšanā, dizaina izglītības jomā un medijpratības veicināšanā.

"Diemžēl būvniecība mūsdienās kļuvusi arvien tehniskāka, tajā dominē būvizstrādājumi, konstruktīvas sistēmas, ekonomiskie apsvērumi par izmaksām un formāla birokrātija, kas nereti saistīta ar publiskā iepirkuma procesu. Tāpat pēdējos gados saskaramies ar būtiskām problēmām, jo arhitekti un dizaineri nereti nav līdzvērtīgi būvniecības procesa vadītāji. Eiropas kultūras mantojuma gads ir īstais brīdis, lai augstā politiskā līmenī vienotos par kopīgiem mērķiem un rīcību, kā arī aizsāktu diskusijas par šobrīd notiekošo būvniecības vides trivializāciju un iespējamajiem risinājumiem. Davosā vēlos akcentēt, ka prasība pēc kvalitatīvas dzīves telpas, cieņa pret kultūras mantojumu ir arī sabiedrības izglītības jautājums, kas risināms dažādos izglītības līmeņos," uzsver Melbārde.

Ministru konferencē Šveicē tiks pieņemta Davosas deklarācija. Dokuments paredz attīstīt augstas kvalitātes būvniecības kultūras principus un idejas, uzsverot to ietekmi uz sabiedrību. Arī Latvija, savas prezidentūras laikā Eiropas Savienības Padomē, kultūras mantojuma, mūsdienu arhitektūras un dizaina mijiedarbību izvirzīja kā vienu no savām prioritārajām tēmām.

2015. gada martā Rīgā tika organizēta starptautiska konference, kuras noslēgumā tās dalībnieki izvirzīja rekomendācijas tālākai rīcībai.

Jau ziņots, ka nākamajā nedēļā Davosā pulcēsies vairāk nekā 3000 pasaules politikas un ekonomikas līderi. Ielūgumu piedalīties šajā nozīmīgajā pasākumā kultūras ministre saņēma jau pērnā gada vasarā, kad Luksemburgā pulcējās Eiropas Savienības Kultūras mantojuma saglabāšanas darba grupa.

Šis būs 48. forums un tiks veltīts tematam "Kopīgas nākotnes veidošana sadrumstalotā pasaulē".

Ziņots, ka arī ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) saņēmis ielūgumu piedalīties nākamā gada janvārī Davosā notiekošajā Pasaules Ekonomikas forumā. Ielūgumu piedalīties Pasaules Ekonomikas forumā saņēmusi arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!