Foto: DELFI

Arī pēc 15. novembra vajadzētu turpināt ierobežot izklaides un pulcēšanas iespējas, vērtējot epidemioloģisko situāciju, raidījumā "900 sekundes" sacīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis.

Mediķis atzīmēja, ka ir nepieciešams sekot līdzi vakcinācijas aptverei valstī, norādot, ka brīdī, kad tā sasniegtu 70% vai 90% riska grupās, varētu sākt domāt par ierobežojumu būtisku samazināšanu, lai dzīvotu tā, kā to dara Dānija un Norvēģija, kur cilvēki joprojām inficējas ar Covid-19, taču tas nerada veselības sistēmas pārslodzi.

Komentējot pašreizējos saslimšanas rādītājus, Dumpis sacīja, ka, lai arī saslimstības rādītāji nedaudz samazinās, vēl nevar zināt, kā tas ietekmēs stacionēto pacientu skaitu, savukārt mirstībai šis rādītājs ir ar vēl vienas nedēļas nobīdi, tamdēļ par to vēl ir pāragri spriest.

"Situācija slimnīcās ir traģiska. Pacienti atrodas dažādās slimnīcās, kas nav domātas Covid-19 ārstēšanai," uzsvēra mediķis.

Skaidrojot saslimstību sabiedrībā, Dumpis atzīmēja, ka slimība visvairāk izplatās tieši vietās, kur ir jaukta populācija – vakcinētie un nevakcinētie. "Vakcinētie var inficēt nevakcinētos, taču inficēšanās risks ir daudz zemāks," atzīmēja infektologs, piebilstot, ka, jo vairāk būs vakcinēto, jo slimības izplatība mazināsies.

Turpretim, komentējot to, ka no pirmdienas mācības klātienē atsāk 1.-3. klašu skolēni, Dumpis pauda, ka šajā vecumā grupā nepieciešamība pēc klātienes mācībām attaisno iespējamo inficēšanās risku, norādot, ka bērnus tāpat nepieciešams reizi nedēļā testēt.

Jau vēstīts, ka sestdien Latvijā veikti 16 967 Covid-19 testi, reģistrēti 1800 jauni inficēšanās gadījumi un saņemti ziņojumi par 16 mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!