Foto: LU fotoarhīvs

Jaunais Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Tālis Juhna sola ar kolēģiem vērtēt augstskolas strukturālu izmaiņu lietderību, taču vienlaikus viņš grib izvairīties no studiju programmu vai fakultāšu mehāniskas apvienošanas.

Intervijā Latvijas Radio Juhna stāstīja, ka viņam ir plānotas tikšanās ar visu RTU fakultāšu dekāniem, lai cita starp pārrunātu to, kā panākt labāko sinerģiju.

Vaicāts, vai RTU tāpat kā Latvijas Universitāte neplāno savu fakultāšu konsolidāciju, rektors atbildēja, ka amatā stājās vakar, taču jau ar kolēģiem sācis plānot, kas notiks turpmākajā pusgadā, un viens no paveicamajiem darbiem noteikti būs arī minētā jautājuma izvērtēšana.

"Jautājums ir dienaskārtībā par to runāt. Tas, ko mēs noteikti negribam, ir tas, lai tā būtu kaut kāda mehāniska apvienošana, tāpēc ir ļoti svarīgs darbs ar dekāniem. Man jau ir plānota tikšanās ar visiem dekāniem, un mēs izrunāsim, kas ir tas optimālais variants, lai panāktu sinerģiju," sacīja Juhna.

Viņš atzina, ka konsolidācijas un sadarbības virzienā ir jāskatās, bet tam jānotiek tā, lai labumu gūtu abas iesaistītās puses.

Kā ziņots, Juhna, pirmdien sākot pildīt amata pienākumus, solīja RTU veidot par starptautiski nozīmīgu zināšanu un inovāciju centru.

Jaunā rektora darbs būs balstīts RTU stratēģiskajos principos, kas paredz, ka RTU kā zinātnes universitātes darbības pamats ir zinātne, kā arī inovācijās un sadarbībā ar industriju veidots studiju process, kas nodrošina Latvijas tautsaimniecībai nepieciešamo speciālistu sagatavošanu.

Juhna ir iecerējis stiprināt zinātni, īpaši uzlabojot zinātnisko publikāciju citējamību augstas ietekmes starptautiskajos zinātnes izdevumos, lai tiektos uz RTU padomes noteikto mērķi - starptautiskajos reitingos iekļūt 500 pasaules spēcīgāko universitāšu skaitā.

Uzrunā rektors iepazīstināja arī ar jauno vadības komandu, kurā strādās studiju prorektore Elīna Gaile-Sarkane, attīstības prorektors Artūrs Zeps, inovāciju prorektore Liene Briede. Zinātņu prorektora pienākumus pagaidām pildīs Gatis Bažbauers, bet administratīvais direktors būs Juris Iļjins. Jaunie prorektori darbu sāks tuvāko nedēļu laikā.

Juhnu par jauno RTU lektoru 22. februārī ievēlēja RTU Satversmes sapulce aizklātā balsojumā, saņemot pārliecinošu balsu vairākumu - 137 no 190 derīgajām Satversmes sapulces dalībnieku balsīm.

Juhna 12 gadus ir strādājis par RTU zinātņu prorektoru. Viņš pilnveidoja zinātnes pārvaldības sistēmu un izstrādāja stratēģiju RTU zinātnes un inovācijas sistēmas izveidei.

Paralēli administratīvajam darbam Juhna darbojās zinātnē, vadot un kā zinātnieks piedaloties vietējos un starptautiski finansētajos zinātnes projektos. Kopā ar sadarbības partneriem tika izstrādāti risinājumi Covid-19 monitorēšanai notekūdeņos, kā arī septiņi prototipi, kas uzlabo veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti Covid-19 un citu infekcijas slimību laikā.

Līdz šim 12 gadus RTU rektors bija Leonīds Ribickis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!