Foto: Saeimas administrācija

Saeimas deputāti ceturtdien atbalstīja valdības pirmdien izsludināto ārkārtas situāciju Daugavpilī un Daugavpils novadā, lai tur, pieaugot plūdu apdraudējumam, dotu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) un Valsts policijai tiesības piespiedu kārtā evakuēt arī tos cilvēkus, kuri atsakās pamest savu dzīvesvietu.

Pagaidām ārkārtas situācija Daugavpilī un Daugavpils novadā izsludināta uz vienu nedēļu, bet nepieciešamības gadījumā valdība varēs lemt par ārkārtas stāvokļa režīma pagarināšanu.

Likums par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli nosaka, ka Ministru kabinets lēmumu par ārkārtējo situāciju vai grozījumiem šajā lēmumā, ja nepieciešami papildu teritoriāli vai tiesību ierobežojumi, kā arī par izsludinātās ārkārtējās situācijas pagarināšanu 24 stundu laikā pēc tā pieņemšanas paziņo Saeimas Prezidijam.

Savukārt Saeimas Prezidijam valdības lēmums nekavējoties jāiekļauj Saeimas sēdes darba kārtībā. Ja, izskatot minēto lēmumu, Saeima to noraida, attiecīgais lēmums zaudē spēku un saskaņā ar to ieviestie pasākumi nekavējoties tiek atcelti.

Gadījumā, ja ārkārtas situācija būs jāpagarina, nākam pirmdien atkal tiks sasaukta valdības ārkārtas sēde.

Pašlaik - ceturtdienas rītā - ūdens līmenis Daugavā un Gaujā sācis pazemināties, bet tas joprojām kāpj Gaujas lejtecē.

Lēmums par ārkārtas stāvokli paredz, ka pašvaldībām kopā ar Valsts policiju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu būs jānodrošina iedzīvotāju piespiedu evakuācija un pamesto ēku apsargāšana.

Tāpat valdību lēmums paredz, ka pašvaldībām ir tiesības pieprasīt un izmantot robežsardzes un armijas rīcībā esošo tehniku, iepriekš pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Izsludināt ārkārtas stāvokli Daugavpilī un Daugavpils novadā pirmdien pēc pašvaldības lūguma rosināja Krīzes vadības padome.

Skaidrojot Krīzes vadības padomes pieņemto lēmumu, premjers Valdis Dombrovskis ( V) un Kozlovskis norādīja, ka citos novados, ko skāruši plūdi, ārkārtas situāciju nav nepieciešams izsludināt, jo tajos dienestiem bijis iespējams darboties atbilstoši Civilās aizsardzības likumā noteiktajam, savukārt Daugavpils novadā varētu būt nepieciešamība dot dienestiem iespēju rīkoties atbilstoši Ārkārtas situāciju likumā paredzētām iespējām, kas ir plašākas -, piemēram, var evakuēt cilvēkus piespiedu kārtā, var ienākt privātīpašumos, lai tos apsekotu un tml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!