Ja Ģenerālprokuratūra lūgs izdot kriminālvajāšanai Saeimas priekšsēdētāju Induli Emsi (ZZS), lielākā daļa frakciju šo prasību atbalstīs.
Tautas partijas (TP) frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis uzskata, ka "Emsis neizmantoja iespēju aiziet pats jau pirms trim nedēļām". Ja nonāks līdz Saeimas balsojumam, "TP frakcija neliks šķēršļus Emša izdošanai kriminālvajāšanai", apgalvoja Kučinskis.

Arī "Jaunā laika" frakcijas priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš pauda cerību, ka Emsis pats noliks Saeimas deputāta mandātu un netraucēs pret viņu sāktā kriminālprocesa izmeklēšanu.

Kariņš prognozēja, ka "Saeimas koalīcijai būs nopietnas problēmas" un varētu sekot ne tikai Saeimas priekšsēdētāja nomaiņa, bet arī plašāka "krēslu pārbīde".

"Bēdīgi, ka tas ir noticis ar otro valsts augstāko amatpersonu, tas neliecina neko labu par mūsu valsti," teica "Saskaņas centra" līderis Nils Ušakovs. Viņš pauda cerību, ka Emsim pietiks vīrišķības izpildīt solījumu - aiziet no Saeimas priekšsēdētāja amata, ja prokuratūra apliecinās, ka pār viņu krīt aizdomu ēna.

Latvijas Pirmās partijas un "Latvijas ceļa" frakcijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš pauda viedokli, ka "deputātu pienākums ir palīdzēt prokuratūrai izmeklēšanā". Par savu rīcību gadījumā, ja Saeimai nāksies balsot par Emša izdošanu kriminālvajāšanai, LPP/LC frakcija lems pēc detalizētākas informācijas saņemšanas.

Bērziņš norādīja, ka LPP/LC frakcijas rīcībā nav informācijas, kāda ir Ģenerālprokuratūras un paša Emša rīcībā, tāpēc tā nevar viņam ieteikt, kā pareizi rīkoties, - nolikt vai nenolikt Saeimas deputāta mandātu.

Apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats teica, ka "tēvzemieši" uzticēsies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas atzinumam, kura izvērtēs no prokuratūras saņemto informāciju par Emša iespējamo kriminālnoziegumu.

Savukārt politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" frakcijas priekšsēdētājs Jakovs Pliners atzina, ka "Emsis uzvedās nesolīdi, te solot nolikt Saeimas deputāta mandātu, te pārdomājot". "Es ceru, ka Emsis rīkosies kā vīrs, nevis kā bāba," piebilda Pliners.

Kā jau ziņots, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļā šodien sākts kriminālprocess pret Saeimas priekšsēdētāju Emsi par apzinātu nepatiesu liecību sniegšanu.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļā izveidotās izmeklēšanas grupas lietvedībā atrodas kriminālprocess, kas sākts par Ventspils amatpersonu, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta Latvijas Kriminālkodeksa 6.nodaļā - saimnieciskie noziegumi un 7.nodaļā - amatnoziegumi, kā arī par noziedzīgiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta Krimināllikuma 19.nodaļā - noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā un 24.nodaļā - noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā.

Veicot izmeklēšanu šajā kriminālprocesā, konstatēts, ka pastāv reāla iespēja, ka Emsis sniedzis apzināti nepatiesu liecību par faktiem, kas nav saistīti ar minētā kriminālprocesa pierādīšanas priekšmetā ietilpstošiem apstākļiem, informēja prokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!