Foto: F64

Par ekspremjeru partiju sauktā "Vienoti Latvijai" Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iesniegusi vēlēšanu ieņēmumu uz izdevumu deklarāciju. Līdz ar to visas 13 partijas un to apvienības, kuras piedalījās 12. Saeimas vēlēšanās, deklarācijas ir iesniegušas.

KNAB preses pārstāve Laura Dūša portālam "Delfi" pastāstīja, ka vēl nevienai partijai birojs nav norādījis uz deklarācijā pieļautajām kļūdām un lūdzis iesniegt precizējumus.

Jau ziņots, ka 5. novembrī KNAB sāka iesniegto datu pārbaudi, un tobrīd no visiem 13 vēlēšanās startējušajiem politiskajiem spēkiem Šlesera partija "Vienoti Latvijai" bija vienīgā, kas izdevumu deklarāciju nebija iesniegusi likumā noteiktajā termiņā.

Politisko partiju finansēšanas likums paredz, ka 30 dienu laikā pēc Saeimas vēlēšanām partijām ir jāiesniedz vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācijas. Tajās ir jānorāda visi ieņēmumi un izdevumi, kas saistīti ar Saeimas vēlēšanu kampaņu, tai skaitā arī izdevumi, kuri šim nolūkam ir bijuši partiju apvienību izveidojušajām partijām un atsevišķu deputātu kandidātu individuāli veiktajām priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņām.

Pārbaudot partiju iesniegtās deklarācijas, tiek vērtēts, vai deklarācijas nav aizpildītas kļūdaini un neprecīzi aizpildītas, vai nepastāv informācijas neatbilstība deklarācijā norādītajam, kāds ir pieļauto pārkāpumu biežums.

Tālāk tiek atlasīta pārbaudāmo partiju secība. Tiek pārbaudītas visu partiju iesniegtās deklarācijas, to atbilstība grāmatvedības pirmdokumentiem. KNAB pārbaudes gaitā, konstatējot likuma noteikumu neievērošanu, ir tiesīgs administratīvi sodīt partiju.

Tāpat likums nosaka, ka sešu mēnešu laikā no dienas, kad beidzies deklarāciju iesniegšanas termiņš, par deklarācijās atklātajiem partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem un to novēršanu informē sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!