Foto: morgueFile
Ja būs silts pavasaris un vasaras sākums, arī šovasar varētu būt daudz odu un dunduru, pastāstīja Latvijas Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis.

Viņš atgādināja, ka pērn pēc relatīva vēsuma perioda maija vidū strauji sasila gaiss un siltums turējās vairākas nedēļas. Tādējādi daudzi odi attīstījās vienlaicīgi. "Ja šogad būs silts pavasaris un vasaras sākums, odi un dunduri - kukaiņi, kuru kāpuri attīstās ūdenī, - atkal varētu būt lielā skaitā," norādīja Dreimanis.

Turklāt jāņem vērā, ka gan pagājušogad, gan šogad ir bieza sniega sega, tādēļ kūstošais sniegs radīs vairāk peļķu un ar ūdeni bagātu dīķu. Ja sniegs kusīs strauji, dažādās upēs būs straujāka ūdens plūsma, kas būs bagātāka ar skābekli nekā stāvošs ūdens. Līdz ar to odiem arī šogad būs daudz vietu, kur dēt olas.

"Jāņem vērā divi apstākļi - aukstums un dziļais sniegs. Ja ir dziļš sniegs, zemē ziemojošajiem kukaiņiem ir siltāka pārziemošana, arī tiem, kas ir paslēpušies koku stumbra pamatnē vai kritušajos kokos. Kukaiņiem bīstamāks ir kailsals. Arī atkušņi ziemas vidū samazina to izdzīvotību," paskaidroja Dreimanis. "Daudz ko noteiks pavasara temperatūras, ja būs atkal pēkšņs siltuma vilnis, atkal var gaidīt daudz kukaiņu," viņš piebilda.

Tomēr eksperts arī atgādināja, ka pagājušās vasaras 50 dienu karstajā periodā odu bija salīdzinoši maz, jo siltajā laikā tiem nebija ūdens, kur attīstīties, turklāt karstumā un sausā gaisā šiem kukaiņiem bija grūtāk lidot.

Savukārt ērces, kas pieder pie zirnekļveidīgo klases, pārziemo zemsedzē, tādēļ dziļā sniega dēļ to izdzīvotībai vajadzētu būt normālai, sprieda speciālists.

Savukārt blusas ziema neietekmēs, jo tās savu dzīvi pavada mājās pie mājdzīvniekiem vai cilvēka. "Ja tām ir silti, nekas blusas neapdraud. Pat klaiņojošajam dzīvniekam, kamēr viņš ir dzīvs, ir savs siltums, kuru blusa var izmantot. Pat ja siltasiņu dzīvnieki nav klāt, tās var kādu laiku pavadīt grīdas spraugās, tepiķos un citas slēptuvēs," klāstīja Dreimanis.

"Mums nepatīkami, bet kukaiņēdājiem putniem, zīdītājdzīvniekiem un zirnekļiem, un galu galā arī dažiem kukaiņiem, kas ēd citus kukaiņus, to bagātība nāks par labu. Labums arī zivīm, kas varētu baroties ar ūdens kukaiņu kāpuriem," viņš mierināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!