Foto: Shutterstock

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina svētkus pavadīt droši.

Kā liecina dienesta dati, Jāņos traumu un nelaimes gadījumu skaits pieaug divkārt, sasniedzot pat virs 300 izsaukumiem uz traumu gadījumiem dienā. Vairāk nekā pusē gadījumu traumas gūtas reibumā, portālam "Delfi" atklāja dienestā.

Mediķi norāda, ka katru gadu tiek vērotas tipiskas traumas, par kurām NMPD vēlas atgādināt iedzīvotājiem.

Peldēties vajag piesardzīgi

NMPD norādīja, ka nemainīgi katru gadu Jāņu brīvdienās ir traģiski negadījumi, kas saistīti ar atpūtu pie ūdeņiem – slīkšana vai smagas traumas lecot ūdenī uz galvas vai kājām.

Pērn divās svētku dienās NMPD mediķi steidzās uz 11 izsaukumiem, kad cilvēki bija slīkuši vai guvuši smagas traumas, lecot ūdenī, tostarp piecos gadījumos peldēšanās beigusies traģiski, un cilvēki gāja bojā. Vairākās epizodēs pirms došanās peldēt bija lietots arī alkohols. Jo karstāks laiks svētkos, jo lielāki riski, un vairāk šādu negadījumu – noslīkšana vai smagas mugurkaula traumas ar iespēju nokļūt ratiņkrēslā.

Uzmanīgiem jābūt, ja atpūta ir ar bērniem – pērn uz mirkli no pieaugušo acu skatiena pazuda un dīķī iekrita divus gadus vecs bērns. Tā kā bērna prombūtni pamanīja uzreiz, mazo ātri atrada, izvilka no dīķa un apkārtesošie nekavējoties uzsāka atdzīvināšanas pasākumus līdz brigādes atbraukšanai. Bērns izdzīvoja.

Tāpat mediķi aicina ievērot piesardzību, dodoties peldēt Proti, peldvietā nedrīkst lēkt ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Nevajag iet peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī nepeldēt vienam pašam. Tāpat tiek atgādināts neiet peldēties alkohola reibumā. Savukārt ūdenstilpju tuvumā bez uzmanības nedrīkst atstāt bērnus.

Kā rīkoties, ja notikusi nelaime pie ūdens, iespējams atkārtot NMPD mājas lapā pirmās palīdzības padomos un video.

Jāņos mielasts jābauda apdomīgi

Aizrīšanās ar šašliku – nosmakšanas risks. Katru gadu ir vairāki smagi gadījumi, diemžēl arī traģiski. 2020. gadā NMPD bija četri šādi izsaukumi. Arī 2019. gadā bija četri izsaukumi, no kuriem viens ar traģisku iznākumu – neraugoties uz reanimācijas pasākumiem izsaukuma vietā, cilvēku neizdevās glābt. 2018. gadā NMPD fiksēti pieci izsaukumi, no tiem vienā izsaukumā arī bija jāveic atdzīvināšanas pasākumi, kas bija sekmīgi, un cilvēks izdzīvoja. Šādās situācijās ļoti būtiska ir līdzcilvēku ātra un tūlītēja iesaiste. Ja ir uztraukums vai nav iemaņu, atbalstu vienmēr sniedz dispečers pa telefonu, kamēr mediķi vēl ir ceļā, sakot priekšā, kas un kā darāms.

Kā palīdzēt cietušajam, ja notikusi aizrīšanās, iespējams atkārtot NMPD mājas lapā pirmās palīdzības padomos un video.

Jābūt piesardzīgam ugunskura tuvumā

Ik gadu šajos svētkos ir apdegumu traumas, kas gūtas pie ugunskuriem, griliem (2020.gadā – 13 izsaukumi). Apdegumi gūti gan lecot pāri ugunskuram (iekrīt, nepārlec pilnībā), gan reibumā uzkrītot grilam vai ugunskuram. Tāpat līgotāji gūst apdegumus, ugunskuru aizdedzinot ar degšķidrumu vai benzīnu, kas uzliesmo. Nopietnus apdegumus ik gadu gūst arī mazi bērni, piespiežot plaukstas pie karsta grila vai iekāpjot oglēs.

Svinētājiem jābūt piesardzīgiem, lecot pāri ugunskuram, jo iekrītot tajā var gūt smagus apdegumus. Tāpat nepieciešams pieskatīt draugus un uzmanīt bērnus ugunskuru un grilu tuvumā. Savukārt aizdedzinot ugunskuru, tajā nedrīkst liet benzīnu vai citus degmaisījumus, kas var strauji uzliesmot un radīt plašus apdegumus. Jāpārliecinās arī, lai degmaisījuma pudeles nebūtu pieejams bērniem.

Kā palīdzēt cietušajam, kurš guvis apdegumu, iespējams atkārtot NMPD mājas lapā pirmās palīdzības padomos un video: https://www.nmpd.gov.lv/lv/termiski-apdegumi-un-applaucejumi

Dodoties svinēt svētkus pie dabas vai nezināmās vietās – precizē adresi jau iepriekš

Mediķi aicina vienmēr noskaidro jau iepriekš, kur tiks svinēti, īpaši, ja dodies ciemos uz mazāk zināmu vietu vai izbrauksi pie dabas. Šī informācija būs nepieciešama, ja vajadzēs izsaukt NMPD mediķus.

Kam zvanīt

Ja svētku dienās nepieciešama konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, mediķa padomu var saņemt zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētkos strādā visu diennakti.

Ja gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis, apdraudot dzīvību, neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt zvanot uz ārkārtas tālruni 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!