Foto: DELFI

Mobilo sakaru traucējumus Kurzemes piekrastē Krievijas un Baltkrievijas militāro mācību "Zapad" laikā piedzīvojis ne tikai uzņēmums LMT, bet arī "Tele 2", svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga" (NP).

Jau ziņots, ka Mobilo sakaru traucējumus Latvijā pirms Krievijas un Baltkrievijas kopīgajām militārajām mācībām "Zapad 2017", visticamāk, izraisījusi Krievija, paziņojušas Latvijas un NATO amatpersonas.

Balstoties uz sākotnējo izlūkošanas informāciju par "Zapad", Krievija, visticamāk, ir atbildīga par mobilo sakaru traucējumiem Latvijas rietumu piekrastē 30. augustā. Tajā dienā mobilie sakari bija apgrūtināti septiņas stundas. Krievija, iespējams, izmantojusi sakaru slāpētāju, kas no Kaļiņingradas nomērķēts pret Zviedriju.

Raidījums norāda, ka traucējumus, iespējams, izraisījis tieši Krievijas jaunākās paudzes sakaru slāpētājs. Tas centies ietekmēt objektus Ēlandes salā Zviedrijā, kas atrodas tieši pretī Kurzemes piekrastei. Zviedrijā tajā laikā notika pēdējo 10 gadu lielākās militārās mācības "Aurora 17". Mācībās piedalījās 19 000 karavīru, tai skaitā 1000 amerikāņu un 30 latviešu. Mācībās tika izspēlēts uzbrukums stratēģiski svarīgajām salām Baltijas jūras vidū – Gotlandei un Ēlandei. Ēlandes salā ASV armija bija izvietojusi zenītraķešu sistēmu "Patriot".

Mobilo sakaru traucējumi 30. augustā tika reģistrēti arī Latvijā. Par tiem uzņēmumam "Elektoniskie sakari" ziņojis ne tikai uzņēmums LMT, bet arī "Tele 2". Savukārt Latvijas bruņotie spēki 1. septembrī bija piefiksējuši Krievijas karakuģi "Serpukhov 563" sešu jūras jūdžu attālumā no Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem, kuru var aprīkot ar visa veida papildus tehniku, arī sakaru slāpēšanas ierīcēm.

"Visi mūsu novērojumi un mūsu mēraparāti rādīja uz to, ka traucējumu avots nāk no jūras puses," raidījumam atzina VAS Elektroniskie sakari Tehniskā departamenta direktors Māris Aleksandrovs, kurš atzīmēja, ka šis traucējumu avots pārvietojies.

Latvijas piekrastes mobilie sakari cietuši tādēļ, ka bijis mēģinājums izsist no ierindas iekāras Ēlandes salā, ko paveikusi Krievija – ar šādu ziņojumu pagājušajā nedēļā ir iepazīstināti Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputāti. Tiesa, Militārās izlūkošanas dienests piekodinājis, ka šīs ziņas ir neapstiprinātas un vēl pārbaudāmas, ziņo NP.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs (Vienotība) raidījumam saka, ka, ja oficiāli apstiprināsies Krievijas iejaukšanās Latvijas sakaros un, ja Krievija šādu rīcību atkārtos, tad ir iespējams runāt par NATO 5. panta iedarbināšanu, jo no 2015. gada uzbrukums valsts komunikāciju sistēmām arī ir uzbrukums valstij.

Jau ziņots, ka Latvijas amatpersonas sākotnēji uzskatīja – Maskava bloķējusi arī zvanus uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112, ar ko problēmas pirmo reizi radās 13. septembrī tieši pirms "Zapad" aktīvākās fāzes. Tiesa, vēlāk Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra pārstāvji norādīja, ka septembra vidū konstatētie vienotā ārkārtas notikumu numura 112 traucējumi nebija saistīti ar militārajām mācībām "Zapad 2017".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!