Foto: F64

Arī "Vienotība" Saeimas frakcija lūgs pagaidām atlikt Latvijas sabiedriskā medija koncepcijas izskatīšanu valdībā, apliecināja frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

Tādējādi tas jau ir otrais koalīcijā esošais politiskais spēks, kas šaubās par koncepcijā ietverto jauna sabiedriska medija izveides ieceri.

Valdība jau divas reizes ir atlikusi koncepcijas pieņemšanu pēc Nacionālās apvienības (NA) lūguma.Apvienība pieprasīja koncepcijas atkārtotu nosūtīšanu saskaņošanai koalīcijas padomē.

Zaķis sacīja, ka vairākas personas vērsušas "Vienotības" uzmanību uz problēmām koncepcijas pašreizējā redakcijā, tādēļ frakcija trešdien par to lēmusi. Secināts, ka pašreiz LSM ieviešanas scenārijs atšķiras no tā, ko "Vienotība" vēsturiski ir lēmusi, norādīja Zaķis. "Vienotībai" pašlaik neesot pārliecības, ka pašreiz LSM pieprasītie līdzekļi nekļūs trīskārt lielāki koncepcijas īstenošanas gaitā.

Tāpat "Vienotība" sākotnēji vēlējusies, lai jaunais sabiedriskais medijs nekonkurē mediju reklāmas tirgū un veido no reklāmām brīvu saturu. Savukārt pašreizējā koncepcijas variantā reklāmas ienākumi veido būtisku ieņēmumu daļu. "Vienotības" deputātiem arī radies iespaids, ka Latvijas radio loma pēc radio un televīzijas apvienošanas samazināsies līdz kritiski zemam līmenim.

Koncepcija ietver trīs risinājumus Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas turpmākajai darbībai ‒ saglabāt radio un televīzijas institucionālo patstāvību, bet abi mediji realizē kopprojektus; abu mediju apvienošanu, izveidojot jaunu sabiedrisko mediju; saturu iepirkt galvenokārt no neatkarīgajiem producentiem, sabiedriskā medija resursus izmantojot tikai ziņu sagatavošanā.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) uzskata, ka abi mediji pakāpeniski jāapvieno, izveidojot Latvijas sabiedrisko mediju.

Apvienošanos paredzēts īstenot piecu gadu laikā. Saskaņā ar koncepciju būs nepieciešamas nepilnu 29 miljonu latu investīcijas medija un informācijas tehnoloģiju platformās, ēku rekonstrukcijā un darbinieku mācībās, satura licencēs. Savukārt jaunā sabiedriskā medija uzturēšanas izmaksām būs nepieciešami aptuveni 89 miljoni latu. Jaunais medijs tiktu iekārtors Zaķusalas ēkā.

NEPLP priekšsēdis Ainārs Dimants komentējis, ka politiskā ažiotāža ap Latvijas sabiedriskā medija veidošanu liecina par dažu politisko spēku vēlmi ietekmēt sabiedriskos medijus Latvijā un liek uzdot jautājumus par šīs rīcības patieso motivāciju.

Dimants atgādināja, ka koncepcija veidota vairāk nekā pusgadu un tās izstrādē bija iesaistīti vairāk nekā 200 ekspertu no medijiem, akadēmiskās vides, finanšu, tiesību zinātņu, tehnoloģiju un citām jomām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!