Foto: LETA
Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK atbalsta pašreizējā prezidenta Valda Zatlera pārvēlēšanu uz otro pilnvaru termiņu.

Par to ceturtdien pēc tikšanās ar Zatleru žurnālistiem paziņoja VL-TB/LNNK pārstāvis Roberts Zīle.

Ja visas frakcijas, kas solījušas atbalstu, balsos par Zatleru, viņam Saeimā jau nodrošinātas 48 balsis un ievēlēšanai būtu jāsaņem tikai vēl trīs "svārstīgo" parlamentāriešu atbalsts.

Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK frakcija bija pēdējā, ar kuru tikās Zatlers, kurš žurnālistiem noslēgumā pavēstīja, ka ir gandarīts par to, ka sarunas ar visām frakcijām ir pabeigtas un tās visas bijušas atklātas un tiešas. Zatlers uzsvēra, ka viņa uzdevums bija iepazīstināt deputātus ar savu programmu, bet balsu skaitīšana esot Saeimas ziņā.

VL-TB/LNNK līderis Zīle žurnālistiem pavēstīja, ka apvienotajā frakcijas un valdes sēdē nolemts Zatleru atbalstīt, jo viņš konsekventi ar medijiem Latvijā runājis latviski, tāpat intervijās uzsvēris, ka latviešu valoda ir tā, kas vieno Latvijas sabiedrību. VL-TB/LNNK arī piekrita Zatlera redzējumam par ārpolitiku, enerģētiku un ekonomiku.

Zīle atzina, ka lielu lomu nospēlēja arī nevalstisko organizāciju viedoklis, jo daudzas pauda savu atbalstu Zatleram. Zīle uzsvēra, ka "līdz ar VL-TB/LNNK lēmumu Valdis Zatlers praktiski ir ievēlēts", jo savas balsis viņam apsolījušas frakcijas, kurām kopā ir 48 deputāti. Tas nozīmē, ka ievēlēšanai pietiek tikai ar trim Zaļo un Zemnieku savienības deputātu balsīm, taču kā nopratis Zīle, ZZS frakcijā par Zatleru gatavi balsot vismaz 15 deputāti.

Gan Zīle, gan frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis uzsvēra, ka visi frakcijas deputāti balsos par Zatleru un arī jaunie politiķi, kas ir frakcijā, slēgtajā balsojumā par tik nopietnu jautājumu būs godīgi.

Cilinskis un Zīle arī skaidroja, ka iepriekš izskanējušie "Visu Latvijai!" pārstāvju frakcijā, piemēram, Raivja Dzintara un Jāna Dombravas kritiskie viedokļi par Zatleru neesot bijuši kategoriski. Cilinskis norādīja, ka šajā brīdī Zatlers ir labākā izvēle, jo neviena cita nopietna kandidāta šobrīd neesot.

Jau ziņots, ka par atbalstu Zatlera pārvēlēšanai otrajam termiņam pēc prezidenta "atskaites runas" Latvijas Universitātē paziņoja apvienība "Vienotība". Vienlaikus apvienības pārstāvji Saeimas spīkere Solvita Āboliņa (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V) medijos atzinuši, ka vēlētos, lai Zatlers tiktu virzīts kā valdošās koalīcijas kopīgs kandidāts, taču Zaļo un Zemnieku savienībā viņam nav viennozīmīga atbalsta.

100% atbalstu Zatleram solīja arī opozīcijas frakcija "Par Labu Latviju", kas arī, kamēr koalīcija vēl vērtēja un sprieda, to apsteidza un paziņoja, ka oficiāli izvirzīs Zatlera kandidatūru vasaras sākumā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Savukārt lielākā opozīcijas frakcija "Saskaņas centrs" pagaidām ir atturīga un vēl nesteidzas paust viedokli par Zatlera kandidatūras atbalstīšanu, nevēloties sevi "iedzīt stūrī", jo vēl var parādīties citi kandidāti, bet savu kandidātu frakcija nevirzīs.
Zatlers marta vidū paziņoja par gatavību kandidēt uz otro pilnvaru termiņu. Kandidatūras prezidenta amatam politiķiem jāiesniedz no 19. līdz 24.maijam, bet no 25.maija līdz 8.jūnijam ir jāorganizē prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!