Foto: Publicitātes foto/LETA/DELFI

Saeimas vairākums rīt, 19. septembrī, paredzētajā balsojumā ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā, visticamāk, atbalstīs, taču šāds lēmums varētu tikt pieņemts, pateicoties opozīcijas deputātu balsīm.

Neskatoties uz parlamenta Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lēmumu ārkārtējo situāciju neatbalstīt, deputātu vairākums plāno ārkārtējo situāciju atbalstīt.

Koalīcijas partijām parlamentā patlaban kopumā ir 60 balsis. Taču ne visas visas koalīcijas partijas plāno atbalstīt ārkārtējās situācijas izsludināšanu Rīgā.

Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Juta Strīķe norādīja, ka politiskā spēka pārstāvji rīt balsos pret ārkārtējo situāciju. "Ja [Rīgas mērs Oļegs] Burovs (GKR) neprot kaut ko darīt, Rīgas dome neprot risināt savu autonomo funkciju, tad ir jāatlaiž Rīgas dome, nevis ar ārkārtējo situāciju jāmēģina neievērot Konkurences padomes lēmumu," teica Strīķe.

Šāds JKP lēmums nozīmē, ka koalīcijas partijām varētu trūkt balsu vairākuma nodrošināšanai, jo bez JKP valdību veidojošie politiskie spēki var rēķināties vien ar 45 balsīm.

Patlaban no koalīcijas partijām atbalstīt ārkārtējo situāciju plāno partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un "Jaunās vienotības" (JV) deputāti.

Vēl divas koalīcijas partijas – "KPV LV" un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK – par savu pozīciju vēl nav lēmušas, to plānojot darīt īsi pirms Saeimas sēdes sākuma.

Nacionālās apvienības frakcijas deputāts Romāns Naudiņš, kurš otrdien Tautsaimniecības komisijā balsoja pret ārkārtas situāciju, skaidroja, ka balsojumā vadījies pēc tā, ka parlamentāriešiem ir trūcis informācijas par ārkārtējās situācijas nepieciešamību.

"Nebija informācija sagatavota par to, kāpēc tāda ārkārtējā situācija atkritumu apsaimniekošanas jomā] vajadzīga. Ja Konkurences padome, tieslietu ministrs šādu situāciju neatbalsta, tad rodas virkne jautājumu, uz kuriem prasītos atbildes. Ja neesmu pārliecināts, tad nevaru atbalstīt. Ja mēs parlamentā balsojam, tad mums ir jāzina, kas no tā izriet. Komisijā mums lika balsot uz dullo – tāda bija sajūta," teica deputāts.

Opozīcijā esošās partijas "Saskaņa", kā arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanā atbalstīs.

Partijas "Saskaņa" priekšsēdētāja biedrs Valērijs Agešins pauda, ka politiskais spēks "vienoti un monolīti atbalstīs" ārkārtējo situāciju. Partija to atbalstīs ar mērķi, lai problemātiku varētu juridiski risināt.

Jau ziņots, ka no 15. septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna.

Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi Eko" noslēdza 686,3 miljonu eiro vērtu vienošanos par Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu publiskās-privātās partnerības ietvaros ar SIA "CREB Rīga", kuru izveidoja divi vides pakalpojumu sniedzēji – "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15. septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi Eko" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Savukārt Konkurences padome (KP), pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102. pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi Eko". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, KP pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aptur noslēgto koncesijas līgumu.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija šonedēļ neatbalstīja rīkojuma projektu par ārkārtējo situāciju atkritumu apsaimniekošanu Rīgā.

Galīgais lēmums vēl jāpieņem Saeimai, kuras kompetencē ir lemt par ārkārtējās situācijas pamatotību pēc tam, kad tādu jau izsludinājusi valdība. Ja Saeimas lēmums būs negatīvs, attiecīgais valdības lēmums zaudēs spēku un saskaņā ar to ieviestie pasākumi nekavējoties tiks atcelti.

KP pārstāvis komisijā skaidroja, ka situācija ir atrisinājusies, atkritumi ir izvesti, līdz ar to ārkārtējai situācijai patlaban nav pamata.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāve Anda Ozola lūdza deputātus apstiprināt ārkārtējo situāciju, ņemot vērā jautājumu par spēkā neesošiem atkritumu apsaimniekošanas līgumiem.

Nonākot līdz balsojumam par sagatavoto rīkojuma projektu, deputātu balsis sadalījās vienādi – pieci parlamentārieši balsoja par rīkojuma projektu, bet pieci – pret. Arī pēc atkārtota balsojuma rezultāts nemainījās.

Pret rīkojuma projektu balsoja partijas "KPV LV", Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti.

Par rīkojuma projektu balsis atdeva "Attīstībai/Par!", partiju apvienības "Jaunā vienotība", Zaļo un zemnieku savienības, kā arī partijas "Saskaņa" deputāti. Vairāki "Saskaņas" deputāti gan sēdes laikā komisijas telpu pametuši.

Par ārkārtēju situāciju atkritumu apsaimniekošanā Rīgā ceturtdien lems Saeima.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!