Foto: LETA
Rīgas dome atgādina par pašvaldības atbalsta mehānismiem, kurus iedzīvotāji nepieciešamības gadījumā var izmantot Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas laikā. Starp tiem ir krīzes pabalsts, pabalsts garantētā minimālā ienākuma līmeņa nodrošināšanai un veselības aprūpei, kā arī iespēja grūtībās nonākušajām personām katru darbadienu saņemt maltīti siltā ēdiena izsniegšanas vietās.

Rīgas dome atgādina, ka pašvaldība var piešķirt krīzes pabalstu personai vai ģimenei, kura ārkārtējās situācijas dēļ nespēj nodrošināt savas pamatvajadzības – pašvaldības iedzīvotājiem krīzes pabalsts paredzēts 128 eiro apmērā vienam cilvēkam.

Vienlaikus mazaizsargātajiem Rīgas iedzīvotājiem ir iespēja saņemt pabalstu garantētā minimālā ienākuma līmeņa nodrošināšanai, dzīvokļa pabalstu mājokļa izdevumu apmaksai, pabalstu veselības aprūpei un cita veida atbalstu.

Grūtībās nonākušajiem ir iespēja saņemt siltu ēdienu katru darbadienu ņemšanai līdzi savos traukos. Galvaspilsētā šobrīd darbojas desmit siltā ēdiena izsniegšanas vietas dažādos Rīgas rajonos, bet četrās vietās darbojas zupas virtuves.

Pašvaldība sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām iesaista brīvprātīgos sociālās palīdzības sniegšanā tiem cilvēkiem, kuri atrodas pašizolācijā un kuriem nav neviena līdzcilvēka, kas varētu palīdzēt ar pārtikas produktu piegādi.

Tāpat ir apkopota informācija par vairākām viesnīcām un hosteļiem, kuri būtu gatavi uzņemt iedzīvotājus pašizolācijai. Rīgas dome lēš, ka kopumā šīs viesnīcas var nodrošināt aptuveni 2000 personu izmitināšanu pašizolācijas apstākļos, piedāvājot numurus ar dažādu vietu skaitu cenās no 20 eiro līdz 74 eiro par diennakti.

Savukārt skolēniem un bērnudārzu audzēkņiem no trūcīgām, maznodrošinātām un pašvaldības ģimeņu atbalsta reģistrā esošajām ģimenēm pašvaldība nodrošina veikalu kartes pārtikas iegādei. Speciālo izglītības iestāžu skolēniem pašvaldība piešķirs pārtikas pakas kopumā 75 eiro vērtībā.

Vienlaikus Rīgas domes pagaidu administrācija 26. martā lēma par nekustamā īpašuma nodokļa apmaksas termiņa pārcelšanu no 31. marta uz 15. maiju.

Termiņa pārcelšana nozīmē, ka līdz 15. maijam par maksājumiem netiks aprēķināta nokavējuma nauda. Tāpat par savlaicīgi nesamaksātiem rēķiniem ārkārtējās situācijas laikā nokavējuma procentus, ka arī līgumsodu saviem klientiem nepiemēro arī SIA "Rīgas namu pārvaldnieks", norāda pilsētas pašvaldība.

Vienlaikus no 1. maija līdz 31. jūlijam ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi Rīgā būs zemāki par septiņiem procentiem jeb 1,48 eiro par kubikmetru.

Siltumenerģijas tarifs Rīgā no 1. aprīļa ir 48,08 EUR/MWh bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) – tas ir par 7,4 % mazāks nekā iepriekš apstiprinātais siltumenerģijas tarifs Rīgā (51,90 EUR/MWh bez PVN).

Ar plašāku informāciju par galvaspilsētā pieejamo sociālo palīdzību pašvaldība aicina iepazīties Labklājības departamenta mājaslapā www.ld.riga.lv. Jautājumu gadījumā iedzīvotāji ir aicināti zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni 80005055 vai Sociālajam dienestam uz tālruni 67105048.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13. marta līdz 12. maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!