Foto: LETA

Koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatīšanās dēļ līdz 14. aprīlim Latvijā izsludinātais ārkārtējais stāvoklis noteikti būs jāpagarina, šādu nostāju pauda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

Vaicāts, vai Latvijā jau tagad vajadzētu ķerties klāt pie stingrākiem ierobežojumiem sabiedrībai, infektologs norādīja, ka pagaidām inficēto skaita pieaugums ir samērā līdzsvarots, tādējādi patlaban nav iemesla ieviest vēl kādus drošības pasākumus. "Tomēr ārstniecības iestādēm jābūt vēl augstākā gatavībā uzņemt pacientus," ir pārliecināts infektologs.

"Jāsaprot, ka minētie papildu pasākumi var izraisīt virkni citu medicīnisku un sociālu problēmu, un pēc to atcelšanas infekcijas izplatība atkal var atjaunoties ar iepriekšējo ātrumu," skaidroja profesors, mudinot iedzīvotājus mainīt ikdienas paradumus un "dzīvot citādāk, ievērojot distancēšanos un maksimāli ierobežojot kontaktu arī ar citiem cilvēkiem".

Dumpis uzsvēra, ka pastāv risks, ka saslimstība pieaugs tieši gados vecāku iedzīvotāju vidū un ka ar Covid-19 inficēsies arī medicīnas personāls. Pēc infektologa paustā, "tas pat ir zināmā veidā neizbēgami". "Bet nedomāju, ka Latvijā tas var sasniegt Itālijas apmērus, jo mēs piesardzības pasākumus esam ieviesuši ievērojami agrāk," sacīja Dumpis.

Jau ziņots, ka saslimšana ar Covid-19 Latvijā līdz šim ir apstiprināta 221 cilvēkam, turklāt parādījušies pirmie gadījumi, kad nav skaidrs, kā cilvēks inficējies.

Primāri vīruss tiek konstatēts vecuma grupās no 20 līdz 49 gadiem un tieši Rīgas un Pierīgas reģionos. Dumpis aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka vislielākā saslimstība minētajās vecuma grupās novērojama tāpēc, ka "vispirms slimo jaunie un kustīgie, kas pēc tam inficē vecākos, mājās sēdošos".

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valdība arī nolēma, ka no 17.marta tiek atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!