Foto: LETA

Valsts svētku dienās sadarbībā ar pašvaldības policiju Valsts policija strādā pastiprinātā režīmā, lai nodrošinātu ārkārtējā situācijā noteikto ierobežojumu un aizliegumu izpildi, un atgādina, ka šajā laikā ir aizliegti jebkādi publiski un privāti pasākumi, pulcēšanās, tostarp gājieni, sapulces vai piketi, brīdina Valsts policijā.

Par šo noteikumu neievērošanu var tikt piemērots arī sods.

Tāpat ir spēkā "2 un 2" formula - šobrīd gan ārā, gan publiskās iekštelpās un koplietošanas telpās jāievēro divu metru distance. Neievērojot divu metru distanci, vienlaikus drīkst pulcēties tikai vienas mājsaimniecības locekļi, vecāki un to nepilngadīgie bērni (gadījumos, ja tie nedzīvo vienā mājsaimniecībā) un personas, kuras veic darba vai dienesta pienākumus.

Šobrīd ir aizliegti arī jebkādi privāti pasākumi, ja tajos piedalās tie, kuri nedzīvo kopā. Tas nozīmē, ka ir aizliegts doties ciemos un rīkot jebkāda veida svinības un tikšanās ar radiniekiem, kaimiņiem un draugiem.

Svētku brīvdienās Valsts policija turpinās pārbaudīt, vai iedzīvotāji ievēro pulcēšanās un distancēšanās prasības – nepulcējas un nedodas, piemēram, kolektīvos pārgājienos, velobraucienos vai moto braucienos un citās aktivitātēs. Proti, ja tiek rīkotas svinības, velobraucieni vai cita veida atpūta, kas pārkāpj noteiktos ierobežojumus, var nākties par to atbildēt likumā noteiktajā kārtībā, brīdina policijā.

Lai gan policijas mērķis nav sodīt, gadījumos, kad personas klaji pārkāps šos noteikumus, var tikt lemts par naudas soda piemērošanu, skaidro likumsargi.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 176.2 pants nosaka, ka par ārkārtējās situācijas un izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu fiziskajām personām uzliek naudas sodu no 10 līdz 2000 eiro apmērā, bet juridiskām personām – no 140 līdz 5000 eiro.

Valsts policija aicina ikvienu apzināties, ka ierobežojumu galvenais mērķis ir neizplatīt vīrusu un pasargāt līdzcilvēkus no smagām sekām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!