Foto: LETA

Ārlietu ministrija (ĀM) nav saskaņojusi jautājumu par kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska izdošanu tiesāšanai ASV, līdz ar to lēmuma pieņemšana par Čalovska izdošanu pagaidām ir atlikta.

Izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (Reformu partija), kas pašlaik pilda ārlietu ministra Edgara Rinkeviča pienākumus, biroja vadītāja Anna Kononova skaidroja, ka šādos gadījumos saskaņojums ar ĀM ir obligāts, taču informāciju, ka Tieslietu ministrija (TM) šo jautājumu virza skatīšanai Ministru kabinetā, saņēma tikai pirmdien un pretēji noteiktajai kārtībai, TM nav lūgusi jautājuma atkārtotu saskaņojumu.

Savukārt tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība) uzskata, ka TM ir ņēmusi vērā visus iepriekš izteiktos ĀM iebildumus un ir savlaicīgi sniegusi atbildes uz ĀM jautājumiem, pavēstīja TM pārstāve Amanda Zalpētere.

"Ārlietu ministra pārstāve Sandra Sondore-Kukules kundze sadarbības padomē pirmdien norādīja uz Ārlietu ministrijas vēlmi sniegt atzinumu pēc iepazīšanās ar ASV notu Latvijas valdībai. To, kādēļ Ārlietu ministrija joprojām nav sniegusi savu atzinumu, Tieslietu ministrija nevar komentēt, bet norāda, ka minēto notu ASV valdība nosūtīja tieši ĀM jau vismaz pirms divām nedēļām," pauda Bordāns.

TM arī nevar komentēt to, vai ĀM saskaņos TM sniegto atzinumu.

Par Čalovska izdošanu valdība varētu lemt 30.jūlija valdības sēdē, ja vien šai laikā neradīsies jauni apstākļi, kas nebūs atkarīgi no TM, paskaidroja Zalpētere.

Čalovski un citus hakerus ASV apsūdz par to, ka viņš ar datorvīrusu "Gozi" inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā. Inficēto datoru vidū ir arī 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru.

Čalovskis tika aizturēts Rīgā pērn decembrī.

Abi pārējie apsūdzētie ir Krievijas pilsonis Ņikita Kuzmins, kurš tika aizturēts Ņujorkā un atrodas apcietinājumā ASV, un Rumānijas pilsonis Mihajs Jonuts Paunesku, kurš atrodas apcietinājumā Rumānijā.

Apsūdzībā teikts, ka apsūdzētie ir atbildīgi par to, ka ar datorvīrusu, kas pazīstams ar nosaukumu "Gozi", inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp apmēram 40 tūkstoši datoru ASV. To vidū inficēti arī apmēram 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes NASA datoru. Izmantojot šo vīrusu, iegūta informācija, tostarp paroles, kas ļāva ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā.

Saskaņā ar apsūdzību Kuzmins 2005.gadā pasūtījis kādam programmētājam vīrusu, kuru vēlāk interneta forumos piedāvājis izīrēt par samaksu, Paunesku izīrējis serverus vīrusa izplatīšanai, savukārt Čalovskis, kurš ir programmēšanas speciālists, vēlāk, izpildot pasūtījumu, vīrusu uzlabojis.

Vīrusa izplatīšana sākusies 2007.gadā. Antivīrusu programmas šo vīrusu lielākoties nav pamanījušas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!